Akıncıinsan haklarının düzenden soyutlanamayacağına dikkat çekerek, “Bizde en başta demokrasi sorunu var. Kendi kurumlarımıza sahip olamayışımız ve sivil demokratik çoğulcu bir yapılanmayı gerçek anlamıyla kuramamış olmamız bunun nedenleridir. Cumhurbaşkanı’nı bir görevi de bunun için öncülük yapmaktır” dedi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı bugün KıbrıslıTürk İnsan Hakları Vakfı’nı ziyaret ederek Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Emine Çolak ve Vakıf Koordinatörü Canan Öztoprak’la görüştü.
Görüşmede Vakfın çalışmaları hakkında bilgi veren Çolak, Akıncı’nın kendilerine ziyarete gelen ilk aday olduğunu kaydederek, “Bu yeni bir anlayış ve duyarlılık. Ziyaretiniz bizi mutlu etti” diye konuştu.
Çolak, seçim sürecinde adayları 3 başlık altında takip ettiklerini ifade ederek, sürecin demokratik, adil ve şeffaf olmasını arzuladıklarını; her adayın propaganda sürecinde insan haklarına yönelik söylemleri, insan haklarını ne kadar özümsemiş oldukları ve seçildikten sonra ise Cumhurbaşkanı olarak insan haklarıyla ilgili duruşunun ne olacağını gözlemleyeceklerini kaydetti. Çolak, “Bize göre bir Cumhurbaşkanı, insan hakları zemininde temel ilkeleri; eşitlik ve empatiyi özümseyebilmeli. Eğer bu olmazsa karşı tarafın acılarını, çıkarlarını, ihtiyaçlarını anlayamazsa, Kıbrıs müzakerelerinde de sadece görüşme yapar ama anlaşma yapamaz” dedi. Çolak, Kuzey Kıbrıs’ta karşılaşılan çeşitli insan hakları ihlalleri konusunda da Akıncı’ya bilgi verdi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı ise insan haklarının düzenden soyutlanmış bir olgu olmadığına dikkat çekerek, “Bizde en başta demokrasi sorunu var. Kendi kurumlarımıza sahip olamayışımız ve sivil demokratik çoğulcu bir yapılanmayı gerçek anlamıyla kuramamış olmamız bunun nedenleri. Cumhurbaşkanı’nın bir görevi de bunun için öncülük yapmaktır. İnsan haklarına saygı, ancak bu çerçevede gelişebilir” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı rotasını “Dört Boyutlu Siyaset” adı altında topladıklarını anlatan Akıncı, insan hakları başlığının, vizyonunun toplumsal konulara duyarlılık maddesinin önemli konularından biri olduğunu kaydederek, sadece yaygın tanımıyla değil, ancak çevre, trafik gibi birçok önemli konuda da insan haklarının ihlal edildiğini vurguladı.

Akıncı, cumhurbaşkanının özellikle de Kıbrıs sorunu konusunda sivil toplumla çok yakın çalışması gerektiğinin de altını çizdi. Akıncı empati kavramının önemine dikkat çekerek adada her iki toplumun da acılar çektiğini ve bu acılardan dersler çıkararak daha güzel bir güzel gelecek kurmanın önemli olduğunu vurguladı. Akıncı Kıbrıs sorunu konusunda Sivil toplumla da çok yakın çalışılması gerektiğinin altını çizdi ve “Bir sivil toplum platformu oluşturulması, bu konuda yararlı olabilir. Bizde bu gibi konular tek taraflı bilgi aktarımı şeklinde bir monolog olarak algılanıyor. Daha katılımcı bir süreç başlatmanın yolunu bulmamız lâzım” diye konuşarak, göreve gelmesi halinde önemli bir kuruluş olarak nitelendirdiği KıbrıslıTürk İnsan Hakları Vakfı’yla da yakından çalışmayı işbirliği geliştirmeyi arzuladığını sözlerine ekledi.
 
Editör: TE Bilisim