Cumhurbaşkanı Akıncı’nın çağrısı üzerine haziran ayında Cumhurbaşkanlığı’nda ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleşen yangın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı’nın vereceği talimatla koordinasyon merkezlerini de içerecek şekilde, önceden bilinmeyen, gerçek bir yangın varmış gibi tatbikat yapılması kararlaştırılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, bu karar doğrultusunda başlattığı tatbikat sırasında Sivil Savunma Teşkilatı, arama kurtarma ekipleri, Orman Dairesi, itfaiye servisleri ve yangın araçları, kaymakamlık, bölgeye yakın belediyeler, polis teşkilatı ve sağlık ekiplerinin ihbara müdahale sürecini ve müdahale süresini yerinde inceledi.

Cumhurbaşkanı, tatbikat boyunca yetkililerden çalışmaları ve kriz merkezi oluşturulması hakkında bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, tatbikatın ardından yaptığı açıklamada, 1995 yılında KKTC’de yaşanan büyük yangın felaketini hatırlatarak, bu yıl içinde Güney Kıbrıs’ta Trodos dağlarında yaşanan yangın olayının ardından tek bir ağacın bile ne kadar önemli olduğunun bir kez daha hatırlandığına vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı’nda ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleşen yangın toplantısında, olası yangınlara karşı durum değerlendirmesi yaptıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, şunları kaydetti:
“Toplantıda alınan kararlar neticesinde hükümet bir tüzük hazırladı.

Toplantıda, bu gibi durumlarda koordinasyonun en büyük eksiklik olduğu dile getirilmişti. Bu eksikliklerin giderilmesi için bir koordinasyon merkezinin olması ve yine o gün alınan önemli kararlardan biri; bugün gerçekleştirmiş olduğumuz tatbikatın habersiz ve önceden duyurusu yapılmaksızın Cumhurbaşkanı’nın ihbarı ile yapılmasıydı. Bugün sabah 09.22’de ben Alevkayası bölgesine gelerek 199’a bu ihbarı yaptım. O andan itibaren de çalışmaları burada yerinden izliyorum. Sivil Savunma Teşkilatı, Orman Dairesi, kaymakamlığımız, yakın belediyelerimiz, itfaiyemiz, emniyetimiz, Sağlık bakanlığımız ve tüm ilgili birimler, kurum ve kuruluşlar da hep birlikte koordineli bir şekilde çalışıyorlar.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Alevkayası’nın korunması gereken en önemli güzelliklerden biri olduğu için burayı tatbikat için seçtiğini söyledi ve bölgenin 1995 yangınından kurtarılabilen nadir ormanlık alanlardan biri olduğuna dikkat çekti.

FELAKETLER ÖNLENEBİLİR

Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle devam etti:
“Felaketler önlenebilir. Özellikle büyük yangın felaketlerine karşı tedbirli olmak en önde gelen koşuldur. Piknik alanlarının denetim altında olması, yangın çıkarılmaması, izmaritlerin atılmaması çok önemlidir. Bu konularda bilinç yaratmak ve uyarıcı olmak çok önemlidir. Ama yine de önlenemez bir takım felaketlerle baş edebilmenin en önemli çaresi felaketlere hazırlıklı olmaktır. İşte bu tatbikat o anlamda çok önemlidir.”

Hazırlıkları en üst seviyede tutmanın önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, 2 saatten fazla bir süre devam eden tatbikatta yer alan ilgili kurum ve kuruluşların başkan ve müdürleri başta olmak üzere tüm personeli gösterdikleri gayretten dolayı tebrik etti.

Cumhurbaşkanı, tatbikatın ayrıca, ilgili kişilere eksiklikleri görme imkânı verdiğini ve çalışmaların en kısa zamanda bu yönde hızlandırılacağına inandığını belirtti.



Editör: TE Bilisim