Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünyada cansız çocuk bedenlerinin sahile vurduğu kötü bir dönemde çatışma yerine işbirliği ve karşılıklı yarar tarafında olduklarını kaydederek, ilerlemenin söz konusu olduğu müzakerelerde çözüm kararlılığının devam ettiğini belirtti.

Akıncı, “Bir yandan doğal gaz, bir yandan elektrik kabloları, bir yandan da su borularıyla çevrelenmiş bir adada hem adanın iki toplumunun hem de bölge devletlerinin karşılıklı yarar hanesinde buluşabilecekleri bir potansiyel arz ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümü yaşama geçirmenin ve kalıcı kıldırmanın önemine dikkat çekerek, “Uygulama alanında uluslararası kolektif bir katkıya ihtiyaç olacağı mesajını Davos’ta muhataplarımıza iletme fırsatını bulduk” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Akıncı, Dünya Ekonomik Formu’na katılmak üzere gittiği Davos’ta TRT’ye yaptığı açıklamada, temaslarını değerlendirdi.

Akıncı, dünyanın KKTC’yi tanımamasına rağmen Kıbrıs Türk halkının seçilmiş lideri olarak ilk kez Davos’a katılmasının önemine işaret etti.

Görüşme sürecinde ilerleme söz konusu olduğunu kaydeden Akıncı, dünyada cansız çocuk bedenlerinin sahile vurduğu kötü bir dönemin yaşandığı sırada dünyanın iyi bir örneğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

“ÇÖZÜM KARARLILIĞIMIZI DÜNYAYA DUYURMA İMKANI BULDUK”

Cumhurbaşkanı Akıncı, aralarında birçok hükümet ve devlet başkanları, BM Genel Sekreteri, IMF Başkanı ve Dünya Bankası Başkanı’nın da yer aldığı bir platformda Kıbrıslı Türklerin lideri olarak ilk kez bulunmanın yanısıra Kıbrıslı Türklerin çözüm kararlığının ve seslerinin duyurulması bakımından da forumun önemine vurgu yaptı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Eide’nin, Dünya Ekonomik Forumu’nun önemli yöneticilerinden biri olduğuna işaret eden Akıncı, bu nedenle Davos’a davet aldığını ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile birlikte panelde konuşmacı olarak yer aldıklarını söyledi.

“ENERJİ YATAKLARI ÇÖZÜME KATKI YAPAN UNSUR HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“Panelde çözümün sadece Kıbrıslılara değil bölgeye olacak yararından bahsettik. (Çözümün) Türkiye’nin Yunanistan ile olan ilişkisi, Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerinin gelişmesine de katacağı katkıdan da söz ettik. En önemlisi Doğu Akdeniz’de istikrarsızlığın kol gezdiği bu alanda yeni istikrarsızlıkların eklenmesi potansiyeli taşıyan enerji yataklarını bir sorun olmak yerine çözüme katkı yapan bir unsur haline dönüştürme şansımız var”.

Akıncı, Kıbrıs sorununu çözerek İsrail gazı ile Kıbrıs’ın doğal gazını birleştirip Kıbrıs üstünden hem Türkiye’ye, hem de Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevk etmenin ciddi bir alternatif ve güzergah olduğunu ifade etti.

ELEKTRİK GETİRME PROJESİ

Cumhurbaşkanı Akıncı, Avrupa tarafından desteklenen ve İsrail’den Kıbrıs’a denizaltından bir elektrik kablosu getirme projesi olduğuna işaret etti.

Avrupa’yı Ortadoğu’ya elektrikle bağlama projesinin Kıbrıs üzerinden Girit’e, Girit’ten de Yunanistan’a bağlanmanın konuşulduğuna dikkat çeken Akıncı, Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde kilometrelerce uzaklığa gitmeden Kıbrıs’tan Türkiye’ye daha kısa yoldan bağlanılabileceğini belirtti.

“KARŞILIKLI YARAR HANESİNDE BULUŞULMALI”

Türkiye’den Kıbrıs’a gelen suyun adanın tümünün de kullanımına uygun bir kapasiteye dönüştürülebileceğini söyleyen Akıncı, “Bir yandan doğal gaz, bir yandan elektrik kabloları, bir yandan da su borularıyla çevrelenmiş bir adada hem adanın iki toplumunun hem de bölge devletlerinin karşılıklı yarar hanesinde buluşabilecekleri bir potansiyel arz ediyor” dedi.

Çatışma yerine işbirliği ve karşılıklı yarar tarafında olduklarını dile getiren Akıncı, bütün bunları paneldeki konuşmasında ve yaptığı temaslarda anlattığını söyledi.

Kıbrıslı Türklerin çözüm için uğraş verdiklerini de yetkililere aktardığını kaydeden Akıncı, Annan planına atıfta bulunarak, geçmişte bunu kanıtladıklarını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüm kararlılığının devam ettireceklerini söyledi ve Rum tarafının da aynı tavrı sürdürmelerini umduğunu sözlerine ekledi.

“ULUSLARARASI KOLEKTİF KATKI GEREKLİ”

2016’da Kıbrıs’ı bir barış adası haline getirmek istediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümü yaşama geçirmenin ve kalıcı kıldırmanın önemine dikkat çekti.

Akıncı, “Uygulama alanında uluslararası kolektif bir katkıya ihtiyaç olacağı mesajını Davos’ta muhataplarımıza iletme fırsatını bulduk” dedi.

“ERKEN TARİHTE BİR ÇÖZÜM”

Haziran ayı içerisinde bir referanduma gidilip gidilemeyeceği sorusu üzerine Akıncı, bu yıl içerisinde bir referandum sürecine gidilmesini istediklerini ifade etti.

Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta gerçekleşecek milletvekili seçimleri ve Rum müzakereci Mavroyannis’in BM Genel Kurul Başkanlığı’na adaylığı nedeniyle müzakereci değişikliğinin süreci etkileyebileceğini bu nedenle erken tarihte bir çözümü tercih ettiklerini söyleyen Akıncı, herhangi bir tarih de telaffuz etmek istemediğinin altını çizdi.

Aşılması gereken engellerin olduğunu, her şeyin tozpembe olmadığını bu nedenle ihtiyatlı iyimser olduğunu söyleyen Akıncı, Kıbrıs sorununun daha fazla beklenmeden çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Anastasiadis ile aynı yaş kuşağından olduklarını söyleyen Akıncı, “bu bizim kuşağın son denemesidir” şeklinde konuştu.

“ULUSLARARASI KOLEKTİF KATKI İÇERİSİNDE RUSYA DAHİL BÜTÜN AKTÖRLERİ GÖRMEYİ UMUYORUZ”

Rusya’nın çözüm sürecine olan etkisinin sorulması üzerine, Cumhurbaşkanı Akıncı, Rusların Ortodoksluk dini nedeniyle Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerle olmayan yakın ilişkileri bulunduğunu söyledi.

Rusya’nın çözüm sürecine yönelik olumsuz bir çaba içerisinde olmamalarını dilediğine işaret eden Akıncı, “Şu ana kadar Sn. Eide’nin bize BM Güvenlik Konseyi’nden ulaştırdığı bilgilere göre şu ana kadar böyle bir olumsuzluk izi görünmüyor” dedi.

Çözüm için teknik ve finansman katkı gerektiği yönündeki çağrısını anımsatan Akıncı, uluslararası toplumun kolektif çabası içerisinde Rusya dahil bütün aktörleri görmeyi umduklarını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı çözüm sürecinde BM Güvenlik Konseyi’nin özellikle daimi üyelerinin olumlu katkılarını beklediklerini ifade etti. 
Editör: TE Bilisim