Cumhurbaşkanı Akıncı’nın milletvekillerini Kıbrıs müzakerelerindeki son gelişmelerle ilgili bilgilendirmek üzere Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleştirdiği toplantı 4 saat 15 dakika sürdü. Cumhurbaşkanın oturumun başında meclise hitap ettiği ardından parti genel başkanları ve temsilcilerinin söz aldığı açıklandı. Cumhurbaşkanı Akıncı meclis çıkışında basına açıklamalarda bulundu.

AKINCI: “ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEMİZ LAZIM”

“Bugün gerçekten çok verimli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. İçeride de söyledim arkadaşlara, yarışmacı bir üslupla değil, katılımcı, yapıcı bir üslupla herkes düşüncelerini paylaştı. Ben kendilerine çok ayrıntılı bilgiler verdim. Zaten görüşme tutanakları da sürekli meclis geliyor ve bunlar okunuyor. Ama yine de anlaşılmayan konularda aydınlatılma isteyen, bilgi isteyen vekiller oldu, onları da bilgilendirip düşüncelerimizi paylaştık. Onların düşüncelerini dinleyip sorularını yanıtladık. İyi bir çalışma yaptığımız düşüncesiyle buradan ayrılıyoruz. Yine çalışmaya gidiyoruz. Yarın bir başka müzakere günü. Bu yol sürecini en iyi şekilde değerlendirmek için müzakere heyetimle çalışmaya gidiyorum.”

“BU BİZİM KUŞAĞIMIZ İÇİN SON FIRSAT”

Sabahta söyledim; tarihi bir dönemeçte, önemli bir kavşaktayız, Kıbrıs sorununda her zaman kritik bir noktadayız diye söylendi fakat bu sefer gerçekten öyle olduğunu değerlendiriyorum. Bu sefer bizim kuşağın son denemesi olduğuna inanıyorum. Bu fırsat yine yitirilirse, bu süreç ne zaman yeniden başlar, nasıl başlar, ne konuşulur ya da ne tür bir yol izlenir bilemiyorum. O tür senaryolar üzerine yoğunlaşmak yerine, bu fırsat üzerine yoğunlaşmak ve bunu gerçeğe dönüştürmek akıl işidir.”

“RUMLAR DA BİZİMLE AYNI BAKIŞ AÇISINDA OLURSA SORUNLAR ÇÖZÜLÜR”

“Hem Kıbrıslı Türklerin, hem Kıbrıslı Rumların, hem Türkiye’nin, hem Yunanistan’ın hem de bölgenin yararına olacak yeni bir Kıbrıs yaratmak ve Kıbrıs’ın yıllardır süren kaderini değiştirmek mümkündür. Yeter ki bu isteklilik tek taraflı kalmasın ve bu aynı arzu, aynı niyet, aynı gerçekçilik, aynı makuliyet Rum tarafınca da değerlendirilsin ve onlar tarafından da aynı bakış açısıyla yaklaşılsın. Çünkü biz bu şekilde yaklaşmaktayız ve bu doğrultuda da devam edeceğiz.”

SİBER: “İLERLEYEN AŞAMALARDA HALKIMIZIN BİLGİLENDİRİLMESİ İÇİN ATIK OTURUM YAPACAĞIZ”

Bu tür bilgilendirmeler hem kirli bilgiyi ortadan kaldırır, hem vekillerimizin sorabilecekleri sorulara rahatça yanıt bulmaları sağlanır. Bu tür fikir alışverişlerinin meclisimizde yapılması sağlıklı fikir alışverişi yapılmasını sağlar. Müzakerelerin gizliliğini ihlal etmeden, daha rahat sorular sorabilmek için kapalı oturum yaptık. İlerleyen aşamalarda halkımızın da bilgilendirilmesi için bir açık oturum talebimiz olacaktır.
Editör: TE Bilisim