Hükümet sorunlarına da duyarlı olduğunu dile getiren Akıncı, “Evet asıl meselemiz ana konumuz Kıbrıs sorun olmakla beraber bir yandan müzakereleri olumlu bir sonuca götürmek için uğraş verirken öte yandan da hayat durmamaktadır, devam ediyor; bu hayatın içinde hayvancımızın dertleri da gündemdedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni kabulü sırasında yaptığı konuşmada, süt ve hellim konusunun güncel ve önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek; “¼ oranında, ihracatımızın yüzde 25’i oranında hellim söz konusu, dışa sattığımız her dört parçadan bir tanesi hellim, dolayısıyla son derece önemli olan bir konudan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

Hellim konusunun, uzun süreden beri konuşulan bir mesele olduğunu anlatan Akıncı, “Rum tarafının Avrupa Birliği üyesi olmasının verdiği bir avantajı da kullanarak hallumi adıyla hellim adını da bir kenara atarak bunun tescilini yapma tehlikesi vardı. Bunlar konuşulmaktaydı. Bizim tedirginliklerimiz vardı” dedi.

Hellim/hallumi adı altında Kıbrıs dışında hellim üretiminin de söz konusu olduğunu , Yunanistan, Türkiye ve Avrupa’da da bu üretimin olduğunun bilindiğini dile getiren Akıncı sözlerine şöyle devam etti:

“Hellimin, Kıbrıs’ın bütününde hellim ve hallumi adı altında, sadece Kıbrıs’ta üretilebilecek. Başka biri bunu üretemeyecek. Bu çok çok önemli bir gelişmedir. Yani Kıbrıs’ın kültürünün bir parçasını Kıbrıs’ın dışında artık ürettirmeyerek, kendi üreticimiz ve Kıbrıslı Rum üretici aynı şekilde kazanacak bundan. Büyük bir kazanım elde ettik üreticimiz adına, ama olay burada bitmiyor. Biz bunu en iyi şekilde standartlara, kaliteye uygun ve küçük baş hayvan sütünün da belli oranlarda giderek artmasını da temin etmek zorundayız ve bu ürünü hem dışarıdaki raflarda hem de kendi ülkemizdeki raflarda en kaliteli bir şekilde bulundurmak zorundayız”.

“AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN BURADAKİ ÜRETİCİLERE DESTEK TALEP ETTİM”

Avrupa Birliği’nden buradaki üreticilere destek talep ettiklerini dile getiren Akıncı, “35 milyon Euro çıkıp Rum üreticisine verilebiliyor ve bir zaman da istiyor ki belli bir orana gelebilsin. Bizim üreticimizin da elbette aynı şeye ihtiyacı var. Hem yardıma ihtiyacı vardır hem da zamana ihtiyacı vardır. Dolayısıyla bu konuda bir geçiş süreci yaşanacaktır. Önemli olan biz bunu bilelim ve hazırlanalım. Bunu tabi ki AB ile de konuşmaktayız konuşmaya devam edeceğiz, onlardan da bu desteği talep ettim sizin adınıza, üreticimizin adına, onlardan da bu konuda destek olmalarını beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı’nın adaya yaptığı ziyarete sırasında, 16 Temmuz günü mutabakat yaptıklarını ve bunun arkasının geldiğini, 6 ay içersinde de bunun sonuçlanmasını ümit ettiklerini dile getiren Akıncı, üreticinin üzerine düşen görevleri yapacağını ve hem Güneyi hem de Kuzey’de üretilen hellimi uluslararası bir firmanın denetleyeceğini kaydetti.

Akıncı ayrıca, hellimin tecili onayladıktan sonra üreticiye, hükümete ve AB’ye de destek olması yönünde görevler düştüğünü söyledi.

NAİMOĞULLARI

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da görüşmede, hayvancılığın çok büyük sorunları olduğunu dile getirerek, hükümetten doğru Tarım politikaları yapmasını talep etti.

Hellimin tescilinin gündemde olmasından duyulan endişeyi de anlatan Naimoğulları, şu anda Güney ile rekabet edecek durumda olmadıklarını da söyledi.

Süt imkanlarının iyileştirilmesi, bütçenin denkleştirilmesi taleplerinde olduklarını da yineleyen Naimoğulları, küçük baş hayvancılığın da teşvik edilerek hellimin kalitesinin artırılması gerektiğini de belirtti.
Editör: TE Bilisim