AKEL, Cuma günü Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri değerlendirdi ve 8 maddelik çözüme destek verme şartlarını sıraladı.

Haravgi, Polit Büro toplantısında alınan kararları “AKEL İlkelere Dayalı Çözüme Bağlı ve Müzakereleri Destekliyor… Garantilerin ve Müdahale Hakkının Tasfiyesinde Israrlı” başlığıyla aktardı.

Habere göre, ilkelere dayalı çözüme ve müzakereleri desteklemeye, kimseye açık çek vermeden, devam ettiğini vurgulayan AKEL, önümüzdeki aylarda “ya Toprak’ta ve ardından da Güvenlik konusunda özlü müzakereye olanak tanıyacak Mülkiyet’te anlaşma yörüngesine girileceğine veya prosedürün, öngörülemez olumsuz etkileriyle çökeceğine” vurgu yaptı.

Diğer bütün siyasi partilere tezlerini değiştirmeden, karşılıklı saygı ve anlayışla sürece kendi yöntemleriyle destek verme çağrısında bulunan AKEL, çözüme, müzakerelerden şu sonuçlar çıkması şartıyla destek vereceğini açıkladı:

“Türk askerinin çekilmesi. 1960 garanti sisteminin ve tek yanlı müdahale hakkının tasfiyesi. Güvenlikte, NATO çözümü de kabul edilemez. ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, BM ve AB üyesi devlet statüsü ve uluslararası sözleşmeleri aracılığıyla ‘iki bölgeli iki toplumlu’ federasyona dönüşerek devamı. Devlette, tek bir egemenlik, tek bir uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlığın da aralarında bulunduğu güçlü merkezi bir güç. Temel özgürlüklerin ve insan haklarının kesintisiz uygulanması. AKEL Avrupa müktesebatından daimi sapmaları kabul etmez. Gerek çözüm anında, gerek gelecekteki Türk ve Yunan vatandaşı akışında ‘kolonizasyona’ son verilmesi ve 4’e 1 nüfus oranına saygı. Maraş ve Güzelyurt’un Rum idaresine verilmesini de kapsayacak özlü toprak düzenlemeleri. Gerek toprak iadelerinde, gerek Türk askerinin çekilmesinde takvimin asgariye indirilmesi. Düzenlemeye tabi olacak toprak, kapsamlı anlaşmanın yürürlüğe gireceği andan itibaren Kıbrıs Rum eyaletine ait olmalı. Güvenlik Konseyi ve diğer müdahil taraflardan, kapsamlı çözümün uygulanması ve idamesini güvence altına alacak güçlü bir karar”

Fileleftheros haberi “AKEL İçin Garantilerin Tasfiyesi Şart.. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Devamı Gerekli” başlığıyla okurlarına aktardı.
Editör: TE Bilisim