Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Maliye Bakanlığı Toplantı Salonu'nda akaryakıtla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, bu geceden itibaren akaryakıta zam geleceğini açıklayan Denktaş şunları kaydetti:

"Gece saat 12:00'de Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe girer. Haksız kazancın önüne geçilmesi ve stoklamaya engel olmak için bu saatte yürürlüğe giriyordu. Son dönemde bir düşüş ihtimali yok. Döviz sürekli yükseliyor. Döviz ve borsa yükseldikçe sürekli bir artışla karşılaşıyoruz. Civarımızdaki 42 ülkede asgari ücret açısından 17. sıradayız.Akaryakıt fiyatı açısından 3'üncü sıradayız. 3-4 yıl önce akaryakıt ürünlerinden alınan FİF oranı %40-45'leri bulmaktaydı. Bugün çok daha aşağısındayız.

Normal seviyesinde bıraksak, oluşan kaybı giderme yönünde adım atacak olsak bugün 80 kuruş... Perşembeden beri yine hesaplamalar devam ediyor. Buna göre normal akışında bıraksak geçen 21 günde 8 kuruş benzine, 8 kuruş gazyağına, 9 kuruş eurodizel'e zam yapmanız gerekirdi. Dizeldeki artışı benzine yedirmek suretiyle 10'ar kuruş benzine, 5 kuruş mazota, 10 kuruş da gazyağına yine bir fiyat düzenlemesi yapılmış olacak.Dövizde artış oldukça bu artış vatandaşa yansıyacak.

Borsa fiyatlarını etkileyemeyeceğimize göre bu artışın olması kaçınılmazdır. Artışı durdurun geri alın diye bağıranlar iktidara gelse de aynısı olmaya devam edecektir. %29.5 artış oldu dövizde. Vatandaşa verebildikçe en ucuzundan vermeye çalışıyoruz. Bunun üzerinden siyaset yapmak ucuzluktur.Yapmasak, fiyatı sıfırlasak bile 21 gün sonra bu 4.10, 4.15, dövize göre yukarı doğru çıkacak. Dövizde bir gelişme olursa Türkiye'nin alacağı önlemlerle dövizde bir düşüş olursa fiyatlar da geriye doğru gider. Ama şu an maalesef öyle bir öngörümüz yok."

Editör: TE Bilisim