Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Güney Kıbrıs'ta Fransızların üç savaş uçağı olduğuna dikkat çekerek, “Bu neden geldi buraya? Hukuk diyorsunuz, anlaşmalar diyorsunuz. 1960 anlaşmalarında siz garantör müsünüz? Sizin böyle bir hakkınız var mı? Kabadayılık dönemi geçti” ifadelerini kullandı.

Bakan Akar, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

16 ADAYI SİLAHLANDIRMIŞSINIZ

“(Yunanistan'ın karasuları adımı) Ege Denizi'nde karasuları 6 mil. Açıklama yaptılar; Adriyatik'te 12 mile çıkarmak konusunda bir çalışmaları var. Bunun bizim tarafa herhangi bir yansıması söz konusu değil. Burada 6 mil karasuyu olan adaların aynı zamanda 10 mil hava sahası olması; akıl, mantık, fizik, kimya... Böyle bir şey mümkün değil. (Adaların silahsızlandırılması) Deniliyor ki kesinlikle gayri askeri statüde olacak bu adalar. Siz bu 23 adanın 16'sını silahlandırmışsınız. Nereye koyacağız bunu? Biz bunları herhangi bir şekilde oyunu kesen, oyunu durduran, oyunu bitiren bir olay olarak görmedik. Bütün bunlara rağmen büyük bir sabırla, özveriyle 'Tamam bunlar böyle ama biz yine de konuşalım, diyalogdan yanayız' dedik. Bizim hak, menfaatlerimize karşı herhangi bir engel, taciz ve tecavüz mutlaka bedelini öder. Biz kendi yolumuzda gidiyoruz, kimsenin de yolumuza çıkmamasını tavsiye ediyoruz.
bizden özür dilemelisiniz

Geçtiğimiz günlerde bir Fransız gemisi saatte 20 mil hızla konvoyumuzun arasına girdi. Sonra bir iddiada bulundular: 'Bu gemiler bize silah doğrulttu' dediler. Böyle bir şeyin olmadığını hem gemideki hem karadaki kayıtlarla NATO'da ispatladık. Ey Fransa! Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden özür dilemeniz lazım.

50 KERE 'DİYALOG' DEDİK

Tatbikatlar yapacağız diyorlar. Eğer bir ihlaliniz olursa bizim yapacaklarımız da belli. Biz bunu istemediğimizi, diyalogdan yana olduğumuzu 50 kere söyledik. Aksi halde istenmeyen olaylar olabilir. Angajman kuralları var. Bütün komutanlarımız, gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz, deniz kuvvetlerimiz yetkilidir, bilgilidir." m ANKARA

ANKARA'DAN İKİ YENİ NAVTEX

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından 1 ve 2 Eylül tarihleri için saat 08.00 ile 15.00 arasında Doğu Akdeniz'de birbirine yakın iki ayrı bölgeyi kapsayan iki farklı Navtex bildirimi yapıldı. Söz konusu tarihlerde koordinatları verilen bölgelerde atış eğitimi yapılacağı için bu bölgelere giriş yapılmaması istendi. Türkiye, ayrıca Oruç Reis sismik araştırma gemisi için yayınladığı Navtex'i 1 Eylül'e kadar uzattı”

Editör: TE Bilisim