KKTC Tarım, Hayvancılık, Süt Ürünleri ve İş Makineleri Fuarı (AGRICYPRUS 2014) açıldı.

Unifex Fuarcılık tarafından organize edilen Lefkoşa Fuar Alanı’nda yer alan fuarın açılışı saat 18.00’de, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, bazı milletvekilleri ve vatandaşların katıldığı törenle yapıldı.

Açılışta, sırasıyla Unifex Fuarcılık Direktörü Ümit Erhan, Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu birer konuşma yaptı.

14 Eylül’e kadar sürecek olan fuar hafta içi 18.00-23.00, hafta sonu 15.00-23.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

Fuar, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı yanında Ziraat Mühendisleri Odası, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, LAÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu, Organik Yaşam ve Tarım Derneği ile Seracılar Birliği’nin desteği ile düzenlendi.

KKTC’nin yanından Türkiye ve Pakistan’dan da firmalar fuarda yer alarak, yeni gelişmeleri ve teknolojiyi tanıtıyor.

Fuar çerçevesinde yarın, K.T. Süt Kurumu sponsorluğunda 1. AGRICYPRUS Amatör Hellim Yapımı Yarışması düzenlenecek. Birinciye 500 TL, ikinciye 250 TL, üçüncüye 250 TL ödül; ayrıca katılan her yarışmacıya 20 Lt süt verilecek.

13 Eylül Cumartesi günü ise “1. AGRICYPRUS En Güzel Keçi Yarışması” düzenlenecek ve kazanan yarışmacıya keçi hediye edilecek.

Yarışmalar ile ilgili daha detaylı bilgiler 0548 851 3001 nolu telefondan alınabilecek.

ERHAN

Unifex Fuarcılık Direktörü Ümit Erhan, fuarın bu yıl 8’incisini düzenlediklerini anımsatarak aradan geçen yıllarda yaşanan değişimleri anlattı.

Bu yıl fuara Pakistan’dan da 10 firmaların katıldığını ancak uçaklarının açılış sonrasında KKTC’ye varacak olması nedeniyle açılışa katılamadıklarını belirten Erhan, bu yıl fuarı uzak bölgelerden ziyaret etmek isteyen vatandaşlar için taşımacılık sorununu da ücretsiz olarak çözdüklerini söyledi.

Erhan, fuara TC’den de çok sayıda firmanın katıldığını belirterek, fuarda bu yıl gerçekleştirilecek aktiviteler hakkında bilgi verdi.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ise, 8 yıl önce bu fuarın kendi bakanlığı döneminde başlatıldığını söyleyerek, geleneksel hale gelmesinden gurur duyduğunu belirtti.

İnsanoğlunun varlığıyla gıda ve tarım uğraşının başladığını ve bu gezegen var oldukça devam edeceğini belirten Sennaroğlu, tarımın zor ve emek isteyen bir uğraş olduğunu vurguladı.

KKTC’de bu zorlu uğraşın izolasyonlar ve pazarlama sıkıntıları nedeniyle daha da zahmetli bir hal aldığına işaret eden Sennaroğlu, tüm bunların üzerine coğrafi konum nedeniyle dönem dönem kuraklığın da eklendiğini anımsattı.

Sennaroğlu, geçen yıl kuraklık nedeniyle yaşanan felaketi telafi ve tazmin etmek için büyük çaba harcadıklarını belirterek, TC’den aldıkları ek katkıyla bunu başardıklarını söyledi.

Dünya nüfusunun artışıyla gıda talebinin de çoğaldığına ve tarım arazilerinin de her geçen gün azaldığına işaret eden Sennaroğlu, üretimde artış sağlamanın teknolojiyi kullanmakla mümkün olduğunu belirtti.

Sennaroğlu, fuarın üreticiler açısından hayırlı geçmesini temenni etti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, tarımın zor bir uğraş olduğunu vurgulayarak, makineleşme öncesi tarımın nasıl gerçekleştirildiğine şahitlik etmiş biri olarak, tarımda gelişen sistem ve teknolojinin yanında değişmeyen en önemli şeyin su ihtiyacı olduğunu söyledi.

“Mesarya’daki insanlar kambur olmaz” diye bir laf olduğunu ve bunun oradaki insanların sürekli yağmur var mı diye havaya baktıkları için kambur olmadıklarını anlatan Eroğlu, kendisinin de zaman zaman hükümette olduğu zamanlarda kuraklığın doğuracağı sıkıntılar nedeniyle üreticiler gibi yağmur beklediğini anlattı.

Tarımın bir sabır işi olduğunu ve kurak bir coğrafyada yaşamanın zararlarını her zaman gördüklerini söyleyerek, “Çok şükür yakında Türkiye’den su gelecek, inşallah bu su da insanımızı tatmin edecek bir fiyatla pazarlanır ve herkes en iyi şekilde faydalanır” dedi.

Eroğlu, insanı topraktan koparmanın mümkün olmadığını belirterek, müzakere masasında oturan kişi olarak insanın topraktan kopmasını uzaklaşmasını istemediğini toprağın müzakere konularında da ana başlıklardan biri olduğunu belirtti.

“Farklı üretim noktalardaki insanlarımızla bu toprağa sahip çıktığımız sürece bu topraklar üzerinde uzun ve güven içerisinde yaşayabiliriz” diyen Eroğlu, tarımla uğraşan insanların her zaman alın terinin karşılığını almasından yana olduğunu anımsattı.

Eroğlu, hükümette olduğu zamanlarda da bu teşvikleri vermek için uğraştıklarını dile getirerek, kuraklığın hem üreticiyi hem de hükümetleri kötü etkileyen bir olay olduğunu söyledi. Unifex fuarcılığa başarılar diledi bol yağmurlu bir yıl diledi. 
Editör: TE Bilisim