Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı dün Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği’ni (KITSAB) ziyaret etti.

Lefkoşa belediye Başkanlığı ve Başbakan Yardımcılığı Turizm Bakanlığı geçmişi ve birikimi olduğunu kaydeden Akıncı, göreve gelmesi durumunda turizm alanında da çok ciddi açılımlar yapabileceklerine inandığını konuya ilişkin KITSAB dahil örgütlerle çalışarak bir çok şey olumlu yönde değiştirilebileceğini kaydetti. Geçmişte de para olmadan da birçokkonuda olumlu adımlar attıklarını hatırlattı.

KITSAB’ın turizm alanındaki önemli kuruluşlardan biri olduğuna işaret ederek burada görev yapan kişilerle de işbirliği ve diyalog içerisinde başarılı birgeçmişlerinin olduğunu, birlikte sorumluluklar paylaştıklarını kaydederek, Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü: bu ülke turizmden çok şey bekliyor ama turizm de kendiliğinden bir yere gidemez. Turizmin insana yapılan yatırım, eğitim ve çevre ile çok yakından ilişkisi bulunduğunun altını çizdi. Akıncı, son günlerde toplumu yakından ilgilendiren Ercan Havaalanı terminal binası ve pisti yapımıyla ilgili konuya da dikkat çekerek, “Turizmden de sorumlu Başbakan Yardımcısı’nın ağzından orada yirmi bin ağacın katledileceği haberi bu topluma ulaştı. Oysa bu ağaçları katletmeden usulüne göre başka bir yere nakledecek olanaklar mevcuttur” dedi. 1991 yılında Ankara Metrosu’nun temel atma törenine katıldığını hatırlatan Akıncı, metro inşaatının Ankara Güven Park’taki ağaçların nakledilmesinden sonra başlatıldığını kaydetti. Akıncı, 24 yıl önce Ankara’da yapılabilen bir uygulamanın bugün Ercan’da da yapılabileceğini vurguladı. En genci on beş yaşında olan ağaçların kesilmesini asla onaylamayacağını ifade eden Akıncı, “tek bir ağacın bile katledilmesi kabul edilemezdir, çevreve ülkemiz adına yapılacak olan birgünahtır. Daha güzel ve sağlıklı bir çevrede yaşamak ancak yeşile sahip çıkarak veonu koruyarak olabilir. Bir tek ağacı bile yitirmemek aksine sayılarını artırmak lazım. Bunun için civardaki daha uygun bir alana ağaçlar nakledilmeden tek çivi çakılmaması gerekir” diye konuştu. Akıncı, çevrenin de en az hava ulaşımı kadar turizm için önem taşıdığını sözlerine ekledi. Akıncı, çevre temizliğinin de önemine dikkat çekti ve turistlerin kirlilikten yakındığını ifade ederek “kendi ülkemizi daha temiz tertipli tutmayı öğrenmemiz lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs sorunuyla özdeşleşmiş bir makam olmakla birlikte, iç konuları da ihmal edemeyeceğine işaret eden Akıncı, paralel süreçlere inanan birisi olduğunu ve kapsamlı bir çözümün yanı sıra kapalı Maraş’ı da gündeme getirdiği gibi, iç konuların da mutlaka dikkate alınması, Cumhurbaşkanlığı uzmanları aracılığıyla yol göstericilik görevini de üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Akıncı, bu uzmanlardan birisinin de turizm alanında yetkin, Cumhurbaşkanı’nı bu konuda bilgilendirebilecek bir kişi olabileceğine de işaret etti.

Görüşmede kapalı Maraş konusuna değinerek BM gözetiminde her iki toplumun yararına açılmasıyla ilgili görüşlerini KITSAB başkan ve yöneticileriyle paylaşan Akıncı, Mağusa halkının bu görüşe büyük bir desteği olduğunu ifade etti. Akıncı, Mağusa halkıyla yaptığı temaslarda, Derinya kapısının açılması ile ilgili taleplerin kedisine iletildiğini, bunun Mağusa çarşısına büyük katkısı olacağını düşündüklerini kaydetti.

 

Orhan Tolun: Onurlu duruşunuzu biliyor ve takdir ediyorum

KITSAB Başkanı Orhan Tolun da ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek,  Birliği ilk ziyaret eden adayın Akıncı olduğunu kaydetti. Akıncı’nın bağımsız bir aday oluşundan ötürü duydukları mutluluğu ifade eden Tolun, devleti temsil edeceklerinden dolayı aslında tüm cumhurbaşkanı adaylarının bağımsız olmasını tercih ettiklerini kaydetti.Başbakan Yardımcılığı Turizm Bakanlığı görevi sırasında Akıncı’yla iki buçuk yıl çalıştığını hatırlatan KITSAB Başkanı, “Bu dönemde adaletinizi, insanımıza, çevreye, doğamıza olan duyarlılığınızı çok iyi hatırlayan birisiyim. Cumhurbaşkanlığı yarışı bir rekabet; bu rekabet içerisinde size başarılar diliyoruz. Cumhurbaşkanı olmanız durumunda bağımsız olacağınıza ve halkın menfaati için çaba harcayacağınıza kendim gibi eminim. Dile getirdiğiniz konulara hassasiyet göstereceğinizden ve bu sözlerinizin popülist bir mantıkla olmadığına canı gönülden inanan birisiyim. Çünkü siz her zaman inandığınızı söyleyen bir kişi olarak biliyoruz” diye konuştu.

 

 

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı

Mustafa Akıncı Basın Bürosu

Editör: TE Bilisim