Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, geçtiğimiz Cumartesi gününden bu yana devam eden ADSL sorununun giderildiğini açıkladı.

Yeni sistem için çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Taçoy, yeni sistemin 15 Kasım’a kadar devreye girebilmesi için girişimlerini sürdürdüklerini kaydetti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, bu akşam bakanlıkta TAK ve BRT muhabirine açıklamalarda bulundu. Taçoy, internetin günümüzde ülkede ve dünyada çok sık kullanıldığına işaret ederek, bu hizmetin sağlanması amacıyla KKTC’de 2007 yılında kurulan ve 3 yıl garantisi bulunan bir sistemin bulunduğunu söyledi.

Taçoy, sistemin 2010 yılına kadar garantisinin devam ettiğini ve 25 bin abonelik kapasitesi olan sistemin bugün itibarıyla ada genelinde 21 bin 500 aboneyle çalıştığını kaydetti.

Cumartesi günü sistemde meydana gelen arızanın bugünden itibaren giderildiğini belirten Taçoy, sadece Cumartesi günü değil, geçtiğimiz günlerde de yaşanan arızaları gidermek için çok gayret gösterdiklerini söyledi.

“BAKIM ONARIM ANLAŞMASI YENİLENMEDİ”

Hasan Taçoy, sistemin 2010 yılında garanti, bakım ve onarım anlaşmasının süresinin dolduğunu ve anlaşmanın yapılacağı dönemde devreye giren Avrupa Birliği’nin “Erikson” projesinin sağlayacağı imkanlar göz önünde bulundurulduğundan bu anlaşmanın yenilenmediğini kaydetti.

O günden bu yana sistemde herhangi bir bakım ve onarımın yapılmadığına dikkat çeken Taçoy, yetersiz kalan ve bakımı yapılmayan sistemin bugüne kadar ülkeyi taşıdığını belirtti.

Arzularının AB projesi olan “Erikson”un tam anlamıyla çalışması olduğunu ifade eden Taçoy, bu projenin de tam olarak yürürlüğe giremediğini vurguladı.

“TANIMA İMKANINDAN YOKSUN”

Taçoy, mevcut projeyle, adı geçen proje arasındaki farklılıklar ve sistemlerin birbirini tanıma imkanından yoksun olması sebebiyle “Erikson”’un çalışmadığını anlattı.

Hasan Taçoy, ayıca ADSL hizmeti veren internet sağlayıcılarının “Erikson” projesini görebilmeleri için ayrı bir yatırım yapması gerektiğini ancak proje çalışmadığı için de bu yatırımların yapılmadığını ve sistemlerin yenilenmediğini belirtti.

Taçoy, bugünden itibaren hem o sistemin çalışmasını, hem de yeni bir sistemin ülkeye gelebilmesini sağlamak için uğraş vereceklerini kaydetti.

“50 BİN ABONELİK YENİ SİSTEM”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, kendinden önceki dönemde 50 bin abonelik “huwai” sistem için ihaleye çıkıldığını ve bu sistemin ülkeye 15 Kasım gibi getirilmesi düşüncesinde olduklarını belirtti.

Sistemi sağlayacak firma ile yapılan temaslarda bunun planlandığını ifade eden Taçoy, bugüne kadar mevcut sistemdeki arızanın daha farklı bir boyuta geçtiğini ve abonenin sistemde var olup olmadığını belirleyen mekanizmada da yeni bir arıza olduğunun belirlendiğini anlattı.

Bu sistemin de yenilenmemesi halinde, ADSL sisteminin daha fazla zorluk içine girebileceğine dikkat çeken Hasan Taçoy, bunların yaşanmaması için çalıştıklarını, yurt içindeki ve yurt dışındaki personellerinin bu işleri yapabilmek için gerekli girişimleri yaptıklarını vurguladı.

“ARIZA GİDERİLDİ”

Taçoy, “Şu an için arızlar giderilmiş durumdadır. Triple A içinde çalışan sistemi, SSG denilen bir sisteme aktarıyoruz. Bu terimleri kullanmamdaki maksat internet sağlayıcılarının nerede, ne arıza olduğunu bilmeleri içindir” dedi.

Bu sistemi bu şekilde devam ettirmeye devam edeceklerine dikkat çeken Taçoy, hem “Erikson” projesini devreye koyabilme, hem de diğer işeri yoluna koymak için çeşitli girişimleri yapacaklarını söyledi.

“AB YETKİLİLERİNE ULAŞMAYA ÇALIŞTIK”

Hasan Taçoy, konu hakkında AB yetkililerine de Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, onlarla da görüşüp bu işin daha iyi bir noktaya gelebilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Internetin ülkedeki eksikliğinin, bir çok iş dalını da etkilediğine dikkat çeken Taçoy, bu konuda halktan özür diledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, “Yeni sistemin en kısa zamanda tam anlamıyla devrede olmasını ve ülkeye layık, modern, daha çağdaş, daha fazla aboneye hitap edecek, herhangi bir arıza yaşanmadan çalışacak bir sistem sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. 
Editör: TE Bilisim