İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, dün cezaevinde bazı koğuşlarda, dışarıdan yiyecek girişinin yasaklandığı söylentisi üzerine açlık grevi başlatıldığını ancak cezaevi şartlarını iyileştirmeye yönelik tüzükle ilgili sonuçlanmış bir çalışma olmadığını söyledi.

Uluçay, bugün cezaevi yönetiminin mahkumlarla yaptığı görüşmenin ardından, bir koğuş haricinde, açlık grevinin kaldırıldığını dile getirdi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Uluçay, Esentepe Belediyesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette, Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde başlatılan açlık grevi ve cezaevi koşullarını iyileştirilmesine yönelik çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

Cezaevi şartlarını iyileştirmek amacıyla planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Uluçay, gardiyanlar, mahkumlar ve ziyaretçiler açısından şartları daha iyi hale getirmek için çalıştıklarını söyledi.

“Cezaevindeki Mahkumları Topluma Kazandırma Projesinin” hayata geçirildiğini söyleyen Uluçay, son olarak da ustalık çıraklık belgeleri için, Esnaf ve Zanaatkarlar Odasıyla birlikte bir süreç başlattıklarını belirtti.

Cezaevi girişine, x-ray cihazı alınmasıyla ilgili yaptıkları girişimin sonuçlanmasını beklediklerini belirten Uluçay, bunun uygulamayla dışarıdan getirilen yiyeceklerin teknoloji aracılığıyla kontrol edileceğini kaydetti.

“CEZAEVİ’NDE CEP TELEFONU KULLANIMINI ENGELLEYECEK DONANIM KURULACAK”

Cezaevinde cep telefonu kullanımını engelleyecek teknolojik bir donanımı da uygulamaya sokacaklarını dile getiren Uluçay ayrıca, Polis Örgütü tarafından eğitilen bir detektör köpeğin sürekli cezaevine yönlendirilmesiyle, içeriye uyuşturucu girmesinin de engelleneceğini vurguladı.

Uluçay, ziyaret saatleri ve ailelere daha huzurlu bir ziyaret ortamı yaratmak için de çalışma olduğunu dile getirdi.

Cezaevindeki şartları iyileştirmek amacıyla yapılan tüzük çalışması kapsamında, ilgili sendikalar ve gardiyanlar yanında birkaç gündür mahkumlardan da görüş alınmaya başlandığını belirten Uluçay, tüzüğün bu görüşlerle şekilleneceğini vurguladı.

Dün, geçen yeni bir tüzükle, cezaevine yiyecek içecek girişinin yasaklandı yönünde çıkan haberler üzerine bazı koğuşlarda açlık grevi başlatıldığını söyleyen Uluçay, “Tüzükle ilgili henüz sonuçlanmış bir çalışma yoktur. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu’na sunulmuş ya da geçmiş herhangi bir tüzük de yoktur.”diye konuştu.

“AÇLIK GREVİ KALDIRILDI”

Bugün cezaevi yönetiminin mahkumlarla yaptığı görüşmenin ardından, bir koğuş haricinde, açlık grevinin kaldırıldığını dile getiren Uluçay, mahkumlara bakanlığın esas düşüncesinin anlatıldığını söyledi.

Süreç içinde, cezaevinde hem gardiyanlar, hem mahkumlar için daha iyi hizmet verilen, güvenli, düzenli ve disiplinli bir ortam yaratmayı hedeflediklerini dile getiren Teberrüken Uluçay, bu kapsamda yapacakları çalışmalar hakkında, zaman zaman gardiyan ve mahkumları bilgilendirerek, onlardan da görüş alacaklarını vurguladı. 
Editör: TE Bilisim