CTP Milletvekili Asım Akansoy, Güney Kıbrıs’ta çalışan Kıbrıslı Türklerin durumuna değinerek, Çalışma Bakanı’na bu konudaki çalışmalarını sordu.

Türkiye ile ilgili mali ilişkilerin ne durumda olduğunu öğrenmek istediklerini de belirten Akansoy, mali destek konusunda somut bir durum yoksa, iç borçlanmaya gidilebileceğini söyledi.

Akansoy, Kıbrıslı Türklerin AB’dan da mali yardım alabileceğini, Türkiye’nin de desteğiyle İslam Kalınma Bankası üzerinden bazı kaynakların da ülkeye aktarılabileceğini dile getirdi.

Akansoy, “Bunun için vizyon ve iş birliği şart” dedi.

CANDAN

CTP Milletvekili Armağan Candan da Güney Kıbrıs’ta inşaat sektörünün açılmasından söz edildiğini söyleyerek, bu sektörde çalışan Kıbrıslı Türklerin durumun ne olacağını sordu. Candan, “Bu insanlar gidip çalışamayacaksa işlerini kaybedebilir. Rum yönetimi ile istişare edilebilir, gerekirse bu insanlara izin verilebilir ve gerekli aralıklarla testler yapılabilir. Alternatifler konuşulabilir” dedi.

Candan, bu insanların bir süreden beridir maaşlarını da alamadığına işaret etti.

Armağan Candan, açılım konusunda 4 bakanlıktan somut şey duyamadıklarını, sorumluluklar ve kriterler konusunda sadece kendilerinin değil, halkın da açıklama beklediğini vurguladı.

Candan, test sayılarının artırılması gerektiği üzerinde de durdu.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, pandemi hastanesinin neresi olduğu, ventilatör sayısının ne kadar olduğu, sahada kaç ekibin test yaptığı, bu güne kadar kaç test yapıldığı ve DSÖ’nün bu konudaki öngörüsünün ne olduğuna ilişkin sorular sordu.

Genel Kurulda milletvekillerine 5 dakikalık konuşma süresi verilmesini de eleştirerek, sürenin 10 dakika olması gerektiğini belirten Biray Hamzaoğulları, Pile’deki durumla ilgili bir açılım olup olmayacağını da sordu.

Toplu taşıma konusuna da değinen Biray Hamzaoğulları, kendisine ulaşan toplu taşımacıların borçlarının bir yıl ertelenmesini talep ettiğini belirterek, “Otobüs şoförlerinin 4’te üçü batacak. Tedbir alınmalı” dedi.

ZAROĞLU

YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu, hükümetin ekonomi konusunda gerekli tedbirleri almadığını savunarak, “Maalesef iki ay önce konuşmamız gereken şeyleri bugün konuşuyoruz. Hükümette organizasyon ve koordinasyon eksikliği var” dedi.

Halkın hükümetin aldığı kararlara uyduğunu belirten Zaroğlu, “Hükümetin üstüne düşen nedir? Ortaya bir plan koymak…” ifadelerine yer verdi. Zaroğlu, hükümeti “mehteran takımına” benzetti.

Özel sektöre bin 500 destek konusuna değinen ve bu konudaki süreci eleştiren Zaroğlu, “13 Mart’tan bu yana evine ekmek götüremeyen, iftarını pilavla açan insanlar var” şeklinde konuştu.

Zaroğlu, test sayısının artırılması gerektiğini de ifade ederek, dün kendilerine de test yapıldığını ve sonuçların negatif çıktığını belirtti.

Salgın sürecinin başından bu yana devletin kasasına para girmesi için çalışan kesimler olduğunu ve bu insanlara test yapılmadığını savunan Zaroğlu, cezaevindeki koşullara da değindi.

Zaroğlu, tahliye kurulunun cimri davrandığını savunarak, “142 kişi müracaat ediyor, bundan 15 kişi yararlanıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim