Yüksek Mahkeme, 18/2013 numaralı Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında basında çıkan haber ve açıklamaların incelenip, hedef ve içeriği göz önünde bulundurularak açıklamayı yapanlar hakkında Mahkemeler Yasası tahtında işlem yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

Yüksek Mahkeme, “KKTC Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında adil yargılanma hakkını etkin bir şekilde gözetmeyi kendine görev addetmiş yargıçların, yargı görevlerini yerine getirmelerinden dolayı şeref, haysiyet, onurunu kırıcı konuşmalara veya yayınlara konu olmasının kabul görmesi mümkün olmadığını” vurguladı.

Yüksek Mahkeme’den yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda basında çıkan haber ve açıklamaların Yüksek Mahkeme tarafından incelenip hedef ve içeriği göz önüne alınarak, yargının etkinlik ve tarafsızlığının korunması ve demokratik bir topluma ulaşılabilmesi amacıyla açıklamayı yapanlar hakkında Mahkemeler Yasası tahtında işlem yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

Yüksek Mahkeme açıklaması şöyle:

“Yüksek Mahkeme 18/2013 no’lu Anayasa Mahkemesi kararı sonrası basında yer alan açıklamaları değerlendirdi.

Yargının otorite ve tarafsızlığını koruma görevinin bilinci içerisindeki Yüksek Mahkeme aşağıdaki duyuruyu yapmayı kaçınılmaz addetmiştir.

Yüksek Mahkeme, insanların serbestçe düşünce ve haberlere ulaşabilmesi, fikir edinebilmesi, edindiği fikir ve kanaatlerden ötürü kınanmaması ve değişik vasıtalardan yararlanarak bu fikirleri serbestçe aktarabilmesi ve savunabilmesi anlamındaki ifade özgürlüğünü demokrasiye ulaşılmasının temel araçlarından biri olarak görmektedir.

Bu yaklaşımın gereği olarak da basında Mahkeme kararları ile ilgili yer alan haberler ifade özgürlüğünün korunmasına ve gelişmesine fırsat yaratacak şekilde değerlendirilmektedir.

KKTC Anayasası’nın 24. maddesi uyarınca herkes düşünce, söz ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Ancak hiç kimse KKTC Anayasası’nın 24. maddesi uyarınca sahip olduğu düşünce, söz ve anlatım özgürlüğünü KKTC adaletinin seyrini engellemek veya yapılan yargısal işleme halel getirmek veya mahkeme tarafından verilen kararları halka yanlış aksettirmek veya yargının otoritesini sarsmak veya Hukukun Üstünlüğünün teminatı olan Yargıçları yargı görevlerini yerine getirmelerinden dolayı küçük düşürmek veya şeref veya haysiyet veya onurunu kırmak amacı ile kullanamaz.

Bir hukuk devleti olan KKTC’de, KKTC Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında adil yargılanma hakkını etkin bir şekilde gözetmeyi kendine görev addetmiş Yargıçların, yargı görevlerini yerine getirmelerinden dolayı şeref veya haysiyetini veya onurunu kırıcı konuşmalara veya yayınlara konu olmasının kabul görmesi mümkün değildir.

Son zamanlarda basında çıkan haber ve açıklamalar Yüksek Mahkeme tarafından yukarıda vurgulanan bakış açısı ile incelenip hedef ve içeriği göz önüne alınarak, Yargının etkinlik ve tarafsızlığının korunması ve demokratik bir topluma ulaşılabilmesi amacı ile, açıklamayı yapanlar hakkında, 9/76 sayılı Mahkemeler Yasası madde 52(1)(d) tahtında işlem yapılmasına karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” 
Editör: TE Bilisim