ABD’nin, Kıbrıs’ta güvenlik sorusuna cevap olarak, iki askeri üs daha önerdiği, bunun da Rum yönetimi ile Yunanistan’ın başını ağrıttığı haber verildi.

Haftalık Kathimerini, haberi “ABD İki Üslü Çözüm Öneriyor… Garantör Bileşenleri Olarak Türkiye ve Yunanistan, İngiltere’yle Birlikte Üç NATO Gücü Olarak Ada’da Konuşlanacak” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete, “ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs’ta Türk askeri üssü kurulması önerisinin” ardından, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York’ta, güvenlik sorusuna cevap olarak bir Türk bir de Yunan olmak üzere iki askeri üs kurulmasının planlanmakta olduğu bilgisini aldığına dikkat çekti.

Böyle bir çözümün, Kıbrıs’ın, üç ülkenin (Türkiye, Yunanistan ve İngiltere) daimi askeri üslerinin bulunduğu bir devlet haline geleceğini, garantilerin tasfiyesi tezinin de alaşağı olacağı anlamına geldiğini kaydeden gazete, bu nedenle de, Güney Kıbrıs veya Yunanistan tarafından kabul edilmesinin beklenmediğine işaret etti.

Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ı daha çok kaygılandıran şeyin; ABD’nin, buna veya benzer bir çözüme yakın olması ve Kıbrıs’ta küçük bir Türk askeri gücü kalmasını realist bulması olduğuna dikkat çekilen haberde,” Kıbrıs’ta Türk askeri üssü önerisinin masaya, Türkiye ve Güvenlik Konseyi daimi üyeleri tarafından konulduğu” vurgulandı.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye’nin bunu gerçekten sonuna kadar talep mi edeceği yoksa müzakere kozu olarak mı kullanacağı ile Rum ve Yunan hükümetlerinin Amerikan önerisine karşı takınacakları tavrın merakla beklenmekte olduğuna dikkat çekti.

“TOPRAKTA SONUÇ BASKISI ARTIYOR”

Güvenlik ve garantiler için uluslararası konferansın, diğer başlıklarda açık konular varken toplanması meselesinin, Toprak başlığında bir sonuca varılması baskısını artırdığına dikkat çeken gazete, şunları yazdı:

“Bu çerçevede, tarafların ne verip ne alacağına dair değerlendirme de yapılıyor.

Yetkili bir siyasi kaynak ‘Lefkoşa dönüşümlü başkanlığı koz olarak tutuyor. Akıncı da Omorfo’yu (Güzelyurt) ve toprak düzenlemelerini. Başkan Anastasiadis Güvenlik ve Garantiler çerçevesinden almadan dönüşümlü başkanlığı vermek niyetinde görünmüyor’ dedi.”

EKONOMİK YÖN DAHA GÖRÜŞÜLMEDİ

Haberinin “Ekonomi: Mayın Tarlası Potansiyelinde Gayrı Resmi Başlık” başlığıyla ayırdığı bölümünde çözümün iki çerçeveden: 1-Çözümün ekonomik yönü ve 2-Güvenlik çerçevelerinden geçtiğine dikkat çekti.

Sonucu, bu iki başlıkla ilgili dengeli veya dengesiz ağırlıktaki gelişmelerin belirleyeceğini belirten gazete, fakat çözümün ekonomik yönünde, yükümlülükler şekillenmeden para bulmanın zor olacağını, Güvenlik’te ise Türk askerlerinin Ada’da kalmamasının Rum tarafının kırmızı çizgisi olduğunu vurguladı. “Güvenlikte her iki tarafın fren nitelikli birçok açıklama yapmasına karşın çözümün ekonomik yönünün henüz görüşülmediğine” dikkat çekti.

Haberde, Akıncı-Anastasiadis görüşmelerinde ele alınan ekonomi konusunun, “çözümün ekonomik yönü değil yönetim ekonomisi olduğu” kaydedildi.
Editör: TE Bilisim