Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Macar Dışişleri Bakanlığı tarafından organize edilen uluslararası konferansa Vişegrad ülkeleri olan Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Macaristan'ın dışişleri bakanları, Doğu Ortaklığı Ülkeleri olan Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Gürcistan ve Ukrayna'nın temsilcileri, Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üyesi, diplomat Stefan Füle'nin yanı sıra birçok üye ülke eski dışişleri bakanı da katılıyor.

Konferansın ilk gününde katılımcılar Avrupa Birliği'nin 2004 yılı genişleme sürecini değerlendirdi.

İtalya başbakanı Lamberto Dini yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin 10 yıl önceki genişleme kararının AB tarihindeki en etkili karar süreci olduğunu ve bunun üye olan ülkelere olumlu katkılarda bulunduğunu söyledi. Başbakan, Macaristan'nın üyeliğine de değinerek ''Macaristan üyelik kararıyla Avrupa'daki tabii yerine geri döndü'' dedi.

Fransa eski Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine ise genişleme süreciyle ilgili "Avrupa Birliği genişleme kararına Fransa her zaman olumlu yaklaşmıştır. Fransız dış politikasında Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliği'ndeki yeri hiçbir zaman tartışmaya açık olmamıştır" diye konuştu.

Türkiye'nin üyelik sürecine de değinen Vedrine, ''Fransa yeni bir genişleme dalgasına karşı çıkmaktadır. Mesela, Türkiye'nin üyelik süreci birçok soru işareti barındırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Katılımcılardan Almanya eski Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, AB üye ülkelerinde hakim olan karamsar havaya rağmen AB'nin eşsiz bir başarı hikayesi olarak görülmesi gerektiğini söyledi. 
Editör: TE Bilisim