Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Eğitim Sekreteri Zühre Özkaraman, A-Level, GCE, IGCSE konusunda sorunları çözecek yeterli çalışmalar yapılmadığını savundu.

Özkaraman tarafından yapılan açıklamada, Türkiye üniversitelerine çocuklarının kaydını yaptırmak isteyen TC, çift uyruklu ve KKTC vatandaşı velilerin çektiği sıkıntıların giderek arttığını iddia etti.

“Türkiye’deki 94 üniversitenin bilgilerini, kayıt kriterlerini bilen tek veli ve öğrenci yoktur”

diyen Özkaraman, “Öğrenciler bu kriterleri nasıl inceleyip karar verecektir. Yaz sıcağı içerisinde o makam senin bu üniversite benim diye koşuşturmakta, her üniversitenin giriş şartları, sınav biçimleri, sınav tarihleri farklı olduğu için veliler ve öğrenciler yetiştirmek için çabalamaktadır” dedi.

A-Level sonuçlarının Ağustos ortasından sonra belli olduğunu, TC’deki birçok üniversitenin ise Temmuz ayında kayıtlarını bitirdiğini söyleyen Özkaraman, “KKTC vatandaşı birçok öğrenci çok daha yüksek puanlarla kayıt yaptıramazken, daha düşük puanlı yabancı öğrenciler puanları erken belli olduğu için kayıt yaptırmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Özkaraman, A-Level ile başvuruların bireysel yapıldığını, okul idarelerine, öğretmenlere ve rehber danışmanlara bu konuda yeterli bilgi verilmediğini söyleyerek, öğrencilere tam ve geçerli bilgi verilmesi gerektiğini ifade etti.

Özkaraman, A-Level ile başvuru yapacak olan öğrencilere de ayrı kontenjan uygulamasının düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Eğitim Bakanlığı’nda A-Level ile ilgili bir birim bulunmadığını; öğrenciler ile velilerin istedikleri bilgilere nereden ulaşacaklarını bilemediğini belirten Özkaraman, bu konuda “derhal” adım atılmasını istedi. 
Editör: TE Bilisim