Orman Dairesi, Koruma Faydalanma ve Mekanizasyon Şube Amiri Cemil Karzaoğlu, 500–600 hektar büyüklüğünde ağaçlandırma sahasının yandığını ve yaklaşık 200 bin fidanın yok olduğunu söyledi.

Bundan sonra benzeri yangınların önüne geçmek için sınır hattı ve köy etrafına 15 metre genişliğinde emniyet bantları yapılacağını anlatan Karzaoğlu, yeni ekilecek fidanların yangına dayanıklı türlerden seçileceğini belirtti.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da, orman yangınları için acil müdahale plan ve ekipleri oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Yeşilırmak Yedidalga Üreticiler Birliği Onursal Başkanı Cavit Atalar, yangının çilek seralarına herhangi bir zararı olmadığını söyledi.

Yeşilırmak Muhtarı Ersoy Köycü, yangının köye sıçramadan söndürüldüğüne işaret ederek, “Erson Hoca’nın Çiftliği” isimli organik tarım çiftliğinin bahçesindeki şeftali ve çam ağaçları dışında köyde herhangi bir maddi zarar oluşmadığını kaydetti.

Rum haber ajansı CNA’nın verdiği bilgiye göre, dün akşamüzeri Yeşilırmak’a sıçrayan yangın saat 16.45 sıralarında ara bölgede “Mylos tou Mavrou” diye adlandırılan bölgede çıktı.

CEMİL KARZAOĞLU: “TAHMİNİ OLARAK 200 BİN FİDAN YANDI”

Orman Dairesi Koruma Faydalanma ve Mekanizasyon Şube Amiri Cemil Karzaoğlu, TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yeşilırmak civarında yaklaşık bin hektar alanın yandığını, bunun 500–600 hektarının ağaçlandırma sahası olduğunu belirten Karzaoğlu, tahmini olarak 200 bin fidan yandığını belirtti.

Karzaoğlu yanan fidanların önemli bölümünün 13–14 yıl önce ekilen, çam, servi ve akasya ağaçları ile harnup, mersin ve zeytin ağaçları olduğunu kaydetti.

Karzaoğlu dünkü yangında, Yeşilırmak’taki 1998’de çıkan yangının 3’te biri büyüklüğünde bir alanın yandığını ekledi.

“SINIR HATTINA EMNİYET BANDI ÇEKİLECEK… YANGINA DAYANIKLI FİDAN EKİLECEK”

Bundan sonra benzeri yangınların önüne geçmek için sınır hattı ve köy etrafına 15 metre genişliğinde emniyet bantları yapılacağını anlatan Karzaoğlu, yeni ekilecek fidanların yangına dayanıklı türlerden seçileceğini aktardı.

BEKTAŞ: “ACİL MÜDAHALE PLAN VE EKİPLERİ OLUŞTURULMALI”

TAK muhabirinin görüştüğü Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da, orman yangınları için acil müdahale plan ve ekipleri oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Bektaş, bazı noktalarda müdahale imkânının hiç olmadığını belirterek bu noktalar için yangın helikopteri alınmasının zorunluluk olduğuna dikkat çekti.

Yangının öğlen saatlerinde çıktığına işaret eden Bektaş, yangın müdahale hazırlıklarının daha erken yapılabileceğini, ancak yangının sınırın Kuzeyi’ne geçene kadar beklendiğini söyledi.

Bektaş, bu tip yangınlara müdahale için iki toplumlu müdahale ekipleri kurulması gerektiğini vurguladı.

Böylesi bir yangının eko sistemde birçok değişikliklere neden olacağını belirten Bektaş, bu değişikliklerin başında iklim değişiklikleri geldiğini söyledi.

Bektaş, doğanın kendisini 10–15 yıl arasında yenileyebildiğini ifade ederek, bu süreçte bölgedeki toprağı zenginleştirmek için toprak takviyesi yapılması ve yeni fidanlar ekilmesinin yararlı olacağını belirtti.

ATALAR: “ÇİLEK SERALARI ZARAR GÖRMEDİ… ÜRETİM ETKİLENMEYECEK”

Yeşilırmak- Yedidalga Üreticiler Birliği Onursal Başkanı Cavit Atalar, yangının çilek seralarına herhangi bir zararı olmadığını söyledi.

Atalar, yangının çilek üretimine herhangi bir zarar vermesini beklemediklerini kaydetti.

MUHTAR KÖYCÜ: “ORGANİK ÇİFTLİĞİN BAHÇESİ HARİCİNDE ZARAR MEYDANA GELMEDİ”

Yeşilırmak Muhtarı Ersoy Köycü, yangının köye sıçramadan söndürüldüğüne işaret ederek, “Erson Hoca’nın Çiftliği” isimli organik tarım çiftliğinin bahçesindeki şeftali ve çam ağaçları dışında köyde herhangi bir maddi zarar oluşmadığını kaydetti.

YANGIN MYLOS TOU MAVROU’DA ÇIKTI

Rum haber ajansı CNA’da yer alan bilgiye göre, dün akşamüzeri Yeşilırmak’a sıçrayan yangın saat 16.45 sıralarında ara bölgede “Mylos tou Mavrou” diye adlandırılan bölgede çıktı.

Haberde BM’nin söndürme çalışması için ara bölgeye giriş izni vermesinin ardından Rum itfaiyesinin yangına hemen müdahale ettiği ancak saat 17.30 sıralarında bu kez de Pirgo köyü yakınlarında ikinci bir yangın daha çıktığı ifade edildi.

1995 YANGININ 8’DE BİR KADAR… 925 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN YANDI”


Tarım Bakanı Sami Dayıoğlu’nun verdiği bilgiye göre yaklaşık bin hektarlık bir alan yandı. Bu büyüklük 925 futbol sahasına denk.

Ülkedeki toplam orman arazisinin 76 bin hektar olduğu göz önüne alındığında toplam orman arazisinin ortalama yüzde 1,3’ünün yandığı ortaya çıkıyor.

Diğer yandan Yeşilırmak’ta meydana gelen yangın, 27 Haziran 1995 tarihinde Beşparmak Dağlarında çıkan yangında çıkan yangının yaklaşık 6’da biri büyüklüğünde. 1995 yılında çıkan yangında toplam 5 bin 803 hektar orman arazisi yanmıştı.

Orman Dairesi’nin verilerine göre 1975 yılından 2000 yılına meydana gelen 340 orman yangınında 13 bin hektardan fazla orman arazisi yandı. 
Editör: TE Bilisim