KIBRIS MANŞET-ÖZEL

82.991 KİŞİ NEREDE?

Nüfusumuzdan bile emin olamadığımız KKTC’de Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı rakamlar kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

Sandığa gitmeyen yüzde 42’lik seçmen seçimin kaderini büyük ölçüde değiştirebilir. Özellikle Ersin Tatar’ın sandığa gitmeyen seçmene daha çok ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor.

BOYKOT MU KÜS MÜ?

Rakamlar gerçekten aktif seçmen sayısını gösteriyor ve gerçekten 82.991 kişi sandığa gitmediyse bu da ayrı bir sorun. Kıbrıs Türk halkı sandığa küstü ve kaderini bile tayin edecek seçimlere ilgi duymuyor.

Seçime katılımın yüzde 58.29 olduğu son seçimde ‘seçmen sandığa gitmedi’ denildi ancak işin aslı gerçekten öyle mi?

22 Nisan 1990 KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçimine katılım oranı yüzde 93.48 ile rekor seviyede gerçekleşirken 30 yıl sonraki yüzde 58’lik seçime katılım oranındaki düşüş ülke ve yurt dışında yaşayan nüfus sayısını sorgulatır oldu.

Türkiye, İngiltere ve Dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan KKTC vatandaşları da birer seçmen. Peki devlet olarak onlardan ne kadar haberimiz var?

Pandemi nedeniyle vatandaşlar KKTC’ye gelemedi. Hatta karantina merkezlerinde olan vatandaşlar bile oy kullanamadı.

RAKAMLAR NE KADAR DOĞRU?

Öte yandan yüksek seçim kurulunun açıkladığı seçmen sayısı gerçeği yansıtıyor mu? Ölüm, göç ve benzeri nedenlerden oy kullanamayacak durumda olanların kayıtları sağlıklı bir şekilde takip ediliyor mu?

Nüfusumuzun hızla arttığından şikayet ederken seçime katılım oranlarındaki düşüş gerçekten bir boykotu mu işaret ediyor yoksa gerçek seçmen sayısı daha mı az?

Önümüzdeki Pazar yapılacak 2.turda ortaya çıkacak katılım oranları belki bu sorulara bir cevap olabilecek. Katılım oranı yine aynı oranlarda kalırsa ülkedeki gerçek seçmen sayısını ortaya koyacak ciddi bir çalışmaya ihtiyaç duyulacak.

Editör: TE Bilisim