Demokrat Parti Milletvekili Adayı Hasan Tosunoğlu, BRT'de Damla Soyal’in konuğu oldu.

Vatandaş can derdinde, biz seçim derdinde

Seçim çalışmalarının yoğun devam ettiğini söyleyen DP Milletvekili Adayı Hasan Tosunoğlu, “Bu dönemde seçim yapılmasını kendimle içtenleştiremedim. Çok ciddi bir şekilde ülkemizde hem sağlık sektöründe pandemiden dolayı, hem de ekonomimizde döviz krizi ve istikrarsız yapıdan dolayı sıkıntılar var. Biz bu dönemde seçime niye gidiyoruz diye kendi kendime sormadan edemiyorum. Vatandaş can derdinde biz seçim derdindeyiz, ancak yapabilecek bir şey yok. Meclisimizden bir karar çıktı ve 23 Ocak’ta seçime gideceğiz. Ülkemiz, geleceğimiz ve çocuklarımız için hayırlara vesile olsun” diye konuştu.

Önümüzdeki hafta sıcaklık 37'ye kadar yükselecek Önümüzdeki hafta sıcaklık 37'ye kadar yükselecek

Hasan Tosunoğlu neden seçime girdi, zorlu bir dönemde neden aday oldu

Tosunoğlu, “Bu dönemde aday olmak gerçekten ateşten göleği giymek, çünkü birçok sorun var. 23 Ocak’ta bu sorunlar bitecek değil, çoğalacağı da kesin. Aday olan isimler bu dönemde çok ciddi bir şekilde risk altındalar. Ancak kendim ‘neden aday olmalıyım’ diye bir analiz yaptığımda gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki; topluma yansıtabileceğim, fayda sağlayabileceğim birikimim, tecrübem olduğunu gördüm ve aday olamaya karar verdim. Halkımız teveccüh gösterir, meclise gönderirse halkımıza tecrübe ve birikimlerimi yansıtabileceğime inanıyorum” dedi.

Bu dönemde aday olmayı daha doğru buldum

DP Milletvekili Adayı Hasan Tosunoğlu, “2017 yılında bir girişimim oldu ama aday adaylığı sürecinde sonlandırmıştık. O dönem olmadı ama bu dönem aradan geçen 4 senede daha fazla birikim ve tecrübe edinerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının ne istediğini öğrenerek bu dönemde aday olmayı daha doğru buldum. Sadece söylev değil, bu söylemin karşılığını da bulmak gerekiyor. Sadece başlık üretmek çok kolay, önemli olan bu başlığın altını doldurabilmek ve yapılabilirliğini ispatlamak zorunda adaylar veya siyasi partiler. Bizler ne taahhüt ediyorsak, altını doldurarak ve planlı bir şekilde seçim bildirgesi hazırladık. Bu yönden partimiz en fazla yere basarak açıklama yapan partilerin başında geliyor. Biz şu anda ne taahhüt ediyorsak, 24 Ocak’tan sonra da yapabileceklerimiz noktasında hazırız. İnşallah halkımızda teveccüh gösterir ve bizleri parlamentoya taşır. Demokrat Parti daha güçlü bir şekilde mecliste ve hükümette yerini alır” şeklinde konuştu.

Tarım politikamızı öncelikli hale getirmeliyiz

Nasıl bir kalkınma modeli ortaya koyacaklarını anlatan Tosunoğlu, “ Her şeyden önce bugünlere gelmemizdeki en temel sorunlar dünya gerçeklerinden kopuk bir şekilde bu ülkede hem teşvik sistemimizi, hem de yapılandırmamızı kurgulayamamamızdandır. Bunları bilmemize ve görmemize rağmen hatta birçok sivil toplum örgütümüzün yanı sıra Ticaret odamızın ve Sanayi odamızın yayınlamış olduğu bildirgeleri vardır. Bu raporlarda ne yapılabileceği ve nasıl yapılabileceği gösteriliyor. Ancak siyasiler bu reçeteleri okuyabilmeli ve bu özelliğe sahip insanlara bakması gerekiyor. Paydaşlarında görüşleri alınarak bu reçeteleri hayata geçirtecek cesaretli ve bilgili siyasetçilerin öncelikle parlamentoda yer alması gerekiyor. Bununla birlikte süreci takip eden bir yapı kurulması gerekiyor. En basit örnekle tarım sektörü çok ciddi şekilde teşvik ediliyor, ancak yanlış teşviklerle modellenmiş. Yağmur yağarsa veya yağmazsa üzerine bir teşvik şekli var. Pandemi ile birlikte gördük ki dünyadaki bütün devletler tarım politikalarını değiştirdi ve öncelikli politikalar halini aldı. Çünkü dünyamızın ilerde gıda konusunda çok ciddi bir kıtlık çekeceğini biliyoruz. Pandemi bunu bize tekrar hatırlattı ve neredeyse dünyadaki tüm devletler tedbir ve geliştirme süreci göstermeye başladı, tek göstermeyen biziz. Bu noktada biz kendimizi yenilebilmeliyiz. Dünya standartlarında teşvik sistemini getirmemiz lazım. Çok üretene ve kaliteli üretene daha fazla teşvik verip, ölçümlendirilmiş bir teşvik sistemi ile modeller yaratmalıyız. Çağ dışı kalmış bir teşvik sistemi ile devam edersek geçen hafta yaşadığımız un krizi gibi birçok kriz kapımızda demektir” diye konuştu.

Kimse umutsuz olmasın

Kaynakların doğru kullanılmadığını söyleyen Tosunoğlu, “80 milyon dolar ihracat yapıyoruz, ama bunun neredeyse 50 milyonu teşvik sistemine bağlı. Yani bu ülke vatandaşından çıkan kaynakları doğru kullanamıyoruz. Teşvik sistemimizi de demek ki doğru yapılandırmalıyız. Daha fazla ihracatı ve daha fazla katma değer üreten modellemeleri şekillendirmemiz lazım. 24 Ocak’ta bunları yapacak irade parlamentoya girmez ise ya da girer ve unutursa bunları değişen bir şey olmayacak. Daha kötü günler bizleri bekliyor olacak. Lütfen seçmenimiz sandığa gidip oyunu kullansınlar. Bu onların anayasal hakları. Kimse küsmesin ve kimse umutsuz olmasın. Her şey daha güzel olabilir. Oylarını kullanırlarsa kendileri için de aileleri için de vatanımız için de güzel olacaktır” dedi.

Editör: Haber Merkezi