Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 8 Mayıs Dünya Thalassaemia Günü nedeniyle Thalassaemia Merkezi’ni ziyaret etti.

Sağlık Bakanı Gülle, Thalassaemia Merkezi personeli ve hastaları ziyaret ederek, bilgi aldı. Ziyaret ardından Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven ve Thalassaemia Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Begüm Sadıkoğlu birer konuşma yaptı.

Ziyareti sırasında Gülle’ye bakanlık yetkilileri eşlik ederken, Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven, Thalassaemia Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Begüm Sadıkoğlu ve diğer yetkililer hazır bulundu.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de konuşmasında, bir başarı öyküsünden bahsetmek gerekiyorsa, Thalassaemia konusunda gelinen noktanın buna örnek olabileceğine dikkat çekti.

Thalassaemia ile mücadele konusunda gelinen noktanın önemine değinen Gülle, 1980’li yıllardan itibaren bu konuda çok yol kat edildiğini, hasta sayısının azaldığını ve yeni vaka görülmediğini kaydetti.

Thalassaemia konusunda ciddi bir mücadele verilerek, yasal mevzuat konusunda önemli işler başarıldığını belirten Gülle, Thalassaemia’nın bir hastalık değil, bir yaşam şekli olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Hastaların sıkıntılarının en aza indirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Gülle, bina konusunda bazı girişimler yaptıklarını anlattı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, kan sıkıntısının en önemli sorun olduğuna dikkat çekerek, kan konusunda toplumsal bilinç oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kan Bankası’nın çalışma saatleri konusunda yapılan düzenlemeye de değinen Gülle, kan konusunda yapılması gereken işler olduğunu ve toplumda da bu bilinci oluşturmak için çalışacaklarını kaydetti.

Gülle, olumlu çalışmaları daha ileriye götürmek için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.

GÜVEN

Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven, Thalassaemia Günü’nün toplumu bilgilendirmesi ve hastalığın kontrol altında tutulabilmesi için önlemler almak, kan bağışı konusunda toplumu bilinçlendirmek ve hastalık hakkında farkındalık yaratmak gibi hedeflere dikkat çekmek amacıyla belirlendiğini söyledi.

Dernek olarak her sene 8 Mayıs’ta hastalık ve sorunlarını dile getirdiklerini anımsatan Güven, bu yıl bir takım olumlu gelişmeler yaşandığını aktardı.

Merkezin tadilat ve tamirat istemlerinin bu yıl sonuç verdiğine dikkat çeken Güven, Kan Bankası’nın kan bağış kabul saatlerinin değiştirilerek, kan verme süresinin akşam saat 19.00’a kadar uzatıldığına dikkat çekti.

Kan ve ilaç konusunda yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Derya Güven, bu sorunların giderilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı’ndan destek istedi.

Yıllardır iş bekleyen 15 Thalassaemia hastasının ne zaman ise alınacağını da soran Güven, park yeri ve yasalar konusundaki sıkıntılarını da aktardı.

Güven, 29 Mayıs tarihinde, saat 19.30’da Lefkoşa AKM’de Doç. Dr. Şükrü Tüzmen’in konuşmacı olarak katılacağı “İlaç Etkileşimleri ve Thalassaemia Genetiği” konulu sempozyuma ilgi duyan herkesi davet etti.

SADIKOĞLU

Thalassaemia Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Begüm Sadıkoğlu da, kendilerinin sadece 8 Mayıs’ta değil, farkındalık yaratmak adına her zaman çalıştıklarını söyledi.

Sadıkoğlu, bazı eksikleri olduğunu, ilaç konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, bu eksikliliklerin kısa zamanda giderildiğini ancak en büyük sıkıntılarının kan ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Vatandaşlardan kan vermek konusunda duyarlı olmalarını isteyen Sadıkoğlu, 8 Mayıs Thalassaemia Günü’nü kutladı. 
Editör: TE Bilisim