Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’ni ziyaret etti. Berova, engellilere mesleki eğitim verilmesinin önemine işaret ederek bu konuda Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü ile istişare ederek bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim ve Kültğr Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Bakan Berova ziyarette Dernek Başkanı Günay Kibrit ve dernek üyeleriyle görüştü.

Bakan Berova’ya ziyarette Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürü Ersin Doğaç eşlik etti.

“ENGELLİLERE MESLEKİ EĞİTİM VERİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, sivil toplum örgütlerinin toplumun en önemli unsurları olduğunu ve bu örgütlerden gelen pozitif motivasyonların siyaseti birebir etkilediğini belirterek bu etkileşimin de pozitif yönde algılandığını kaydetti.

KKTC sınırları içinde yaşayan ve bu kimliği onurla gururla taşıyan insanların, mutluluğu, huzuru ve engelsiz yaşam sürmesinin herkesin arzusu olduğunu belirten Berova, “Engellerin kaldırılması konusunda yapılacak her türlü çalışmaya kendim, partim ve hükümetimiz adına desteğimiz tam olacaktır” dedi.

Berova, engellilere mesleki eğitim verilmesi fikrinin çok önemli olduğunu, bu konu ile ilgili Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü ile istişare ederek bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Özel Eğitim Yasası konusuna da değinen Bakan Berova, özel eğitime ayrı bir önem verdiklerini, çocukların arasında ayrışma yapılmaması adına adım atılmasının uzmanlar tarafından da dile getirildiğini belirtti.

Berova ayrıca, Özel Eğitim Yasası’nda değil, Milli Eğitim Yasası’nda bir değişikliği düşündüklerini ve özel eğitim için ayrı bir tüzük oluşturmayı planlandıklarını kaydetti.

KİBRİT: “HÜKÜMETİN, ENGELLİLERİN SIKINTILARININ AŞILMASI ADINA DERNEĞİN ÜRETTİĞİ DÜŞÜNCELERE OLUMLU BAKMASI VE DESTEK VERMESİ MEMNUNİYET VERİCİ”

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit ise Bakan Berova’nın ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, hükümetin, engellilerin sıkıntılarının aşılması adına derneğin ürettiği düşüncelere olumlu bakıp destek vermesinin memnun verici olduğunu söyledi.

“ENGELLİ DAİRESİ MİLAT OLACAK”

Kibrit, Dernek olarak engelli bireylerin kamuda ve devlet dairelerinde işlerini halletmelerine olanak tanıyabilecek Engelli Dairesi’nin hayata geçmesinin ayrıca kamuya açık mekanların engellilere uygun hale getirilmesinin kendileri için bir milat olacağını vurguladı.

Eğitimin önemine değinen Kibrit, engelli bireylerin var olan sistemde yeterli eğitim alma imkanına ulaşamadığını ayrıca mesleki teknik öğretimin içerisinde yer alan meslek eğitimlerinden yararlamak istediklerini, bunun olması için bakanlığın desteğine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Kibrit, ilk etapta gastronomi, takı tasarım, dikiş- nakış gibi bölümler açmak istediklerini, bu vesileyle engelli çocuk, genç ve yetişkinlerin çalışarak ürettikleri ürünlerle hem maddi kazanım sağlayabileceklerini, hem de kendine olan güvenlerinin artacağına inanç belirtti.

36 ENGELLİ ÖZEL SEKTÖRDE İSTİHDAM EDİLDİ; 600’Ü İŞ BEKLİYOR

Komite çalışmaları sonucunda özel sektörde çalışan engelli bireylerin yatırımlarının belli bir yüzdeliğinin devlet tarafından karşılanacağı kararı alınmasının engelli bireylerin özel sektörde iş bulma imkanını ve işe alınma şansını artırdığını da ifade eden Kibrit, şu an 36 engellinin özel sektörde istihdam edildiğini, 600’nün ise iş beklediğini kaydetti.
Editör: TE Bilisim