Eroğlu, Rum Yönetimi eski lideri Dimitris Hristofyas ile yaptığı müzakerelerde ortaya koyduğu köprü kurucu önerileri, Rumların her şeye baştan başlayalım demesi halinde, yeniden gözden geçirmek durumunda kalacağını belirtti. Eroğlu, “Bence Anastasiadis’in yapması gereken, bir önceki Rum liderin bizimle yapmış olduğu yakınlaşmaları var kabul edip, yeni önerisi varsa ortaya koyması” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün bir kabulü sırasında, gazetecilerin sorusu üzerine Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Müzakerelerin birinci basamağı olan “tarama” sürecinin bittiğini ve özlü konulara geçileceğini kaydeden Eroğlu, “Yönetim ve Güç Paylaşımı” konusunun özellikle başlangıçta ele almayı düşündükleri konulardan birisi olduğunu söyledi.

Eroğlu, iç güvenlik konuları, AB, ekonomik konular ve mülkiyet gibi diğer başlıklara da değinerek, toprak konusunun, Türk tarafının uzun süredir söylediği ve BM kayıtlarına da geçtiği şekilde, diğer başlıklarda anlaştıktan sonra müzakere masasına getirileceğini söyledi. Eroğlu, “Toprak kriterlerimizi, Cenevre’de yaptığımız toplantıda masaya koymuştuk. Harita ve rakamlar da en son” dedi.

“HARİTA GÜNDEME GELİRSE MEMLEKETTE HUZURSUZLUK YARATILIR”

Diğer başlıklarda anlaşmadan harita konusunu gündeme almanın memlekette huzursuzluk yaratacağını kaydeden Eroğlu, bu nedenle, bütün başlıklarda anlaştıktan sonra en son olarak harita ve rakamları konuşmadan yana olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Şurası verildi, burası verilecek tartışmaları başlarsa, ülkedeki çiftçilik durur, ekonomik faaliyetler durur. Ve istemediğimiz bir psikolojik duruma itebiliriz halkımızı. Toprak konusu en son. Toprakla ilgili harita ve rakamlar en son görüşülecek” şeklinde devam etti.

“ZAMAN KAYBETTİK”

Eroğlu, şöyle devam etti:

“6 Mayıs’ta başlayacak müzakerelerde özlü konuları görüşeceğiz. Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı görüşülürken, 2 yıl benim, 2 yıl da Mehmet Ali Talat’ın yapmış olduğu müzakerelerde Rumlarla sağladığımız yakınlaşmalar var. Ancak Anastasiadis müzakerelere bıraktığımız yerden devam etmeyi kabul etmedi. Oysa ben cumhurbaşkanı seçildikten sonra BM Genel Sekreteri’ne yolladığım mektupta, bırakıldığı yerden müzakerelere devam edeceğimi bildirmiştim. Yeni Rum lider bunu kabul etmediği için, ortak açıklama kağıdı üzerinde zaman kaybettik.

Bizim Hristofyas ile yaptığımız müzakerelerde ortaya koyduğumuz köprü kurucu öneriler vardı. Rumlar her şeye baştan başlayalım derse, biz de ortaya koyduğumuz köprü kurucu önerileri yeniden gözden geçirmek durumunda kalacağız. Bence Anastasiadis’in yapması gereken, kendisinden önceki Rum liderin bizimle yapmış olduğu yakınlaşmaları var kabul edip, yeni önerisi varsa ortaya koyması.” 
Editör: TE Bilisim