Mont Pelerin’de Kıbrıs sorununun çözümü konusunda bir uzlaşıya varamayan Türk ve Rum tarafı bundan sonra atılacak adımları tartışıyor.Rum tarafı müzakerelere takvim ve zaman sınırlaması olmadan kaldığı yerden devam edilmesini istiyor.Bu konuda AB’de destek vererek müzakereler devam etsin çağrısında bulunuyor.AB müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesinin önemli olduğunu vurguluyor.

Rum lider Nikos Anastasiades, ‘görev sürem boyunca Kıbrıs’ın birleşmesi için çalışacağım Kıbrıs bölünme lüksüne sahip değil’ görüşünü ortaya koydu.Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulides ise Kıbrıs müzakerelerinin çökmediğini ama bunun yanında beşli konferans toplanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Kasoulides,Kıbrıs Türk tarafının tutumunun, Kıbrıs`taki iki taraf ve üç garantör ülke arasında çok taraflı bir görüşme için tarih belirlenmesine olanak bırakmadığını kaydetti.

Öte yandan Güney Kıbrıs’taki tüm siyasi partiler müzakerelerin kaldığı yerden takvim ve zaman sınırlaması olmadan devam etmesini istiyor.

Rum tarafından bu çerçevede son günlerde yapılan açıklamalar şöyle:

Nikos Anastasiades: Kıbrıs bölünme lüksüne sahip değil

Nikos Anastasiades Kıbrıs’ın küçük bir ülke olarak bölünme lüksüne sahip olmadığın belirterek adanın yeniden birleşmesini ve Türk askerlerinin adadan çekilmesini sağlamak için var gücüyle elinden geleni yapacağını açıkladı.

Limasol’da konuşan Anastasiades, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin ortak kültürel miraslarını paylaşacakları umudunu ifade etti. “Asırlarca sorunsuz barış içinde birlikte yaşadık ve tekrar yaşayabiliriz” diyen Anastasiades, iki toplum arasında güvenin yaratılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

İşbirliğinin gelecekte yaratıcılığın ve mutluluğun kaynağı olabileceğine işaret eden Anastasiades, bunun daha çok bizim için değil, çocuklarımız ve torunlarımız için olduğunu vurguladı.

Anastasiades son olarak halkın bu ülkeye ait olduğunu ve burada barış içinde yaşayacağını his etmesi için yoğun biçimde çalışacağına dair söz verdi.
Editör: TE Bilisim