Mehmetçik Belediyesi’nin bu yıl 55.’sini düzenlediği “Üzüm Festivali” başladı.

Üzüm ve üzüm ürünlerinin ön plana çıkarıldığı Mehmetçik Üzüm Festivali, 10 gün sürecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açılışını yaptığı festival kapsamında çeşitli kültürel, sportif ve sanatsal etkinliklerin yanı sıra özgün müziğin sevilen temsilcisi Selda Bağcan konseri de yer alacak.

Festival açılışı, festival çerçevesinde bu yıl ilki düzenlenen “Uluslararası Altın Salkım Halk Dansları Festivali”ne katılan ekiplerin sahnede yerlerini almasının ardından saygı duruşu ve İstiklal marşı ile yapıldı.

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli festivalin açılış töreninde yaptığı konuşmada, üzümün Mehmetçik beldesi için önemine vurgu yaparak, üzüm fidesini Güney Kıbrıs’tan bölgeye getirerek yetişmesine vesile olanları saygıyla andıklarını kaydetti.

Festivalde üzüm ve üzüm ürünlerinin ön plana çıkarıldığını ifade eden Sarıçizmeli, festivalin gerçekleştirilmesine katkı koyanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

KALYONCU

Festivalin açılışına katılan Başbakan Ömer Kalyoncu da, Mehmetçik Üzüm Festivali’nin her geçen yıl yoğun bir ilgiyle gerçekleştirildiğini dile getirerek, Mehmetçik bölgesinin turizm açısından da geliştiğini söyledi.

Kalyoncu, “55 yıldır herhalde üzüm festivali değildi bu festival daha çok tarım festivaliydi, üzüm 1970’li yıllarla beraber devreye girdi ama halen tarım ürünleri var bu festivalde” diyerek, festivalin aynı zamanda sosyal, sanatsal, kültürel ve ticari bir festival olduğunu kaydetti.

SİBER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de, çok güzel bir ülkede yaşadıklarına vurgu yaparak, “Bu adanın güzelliklerini daha da yukarı çekerek güzel işler başaracağız, Mehmetçik insanı çalışkan, üzümü lezzetli bir bölgedir, güzel bir festival olmasını dilerim” dedi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Mehmetçik Üzüm Festivali’nin “panayır” olarak başladığını ancak 55’inci yılında Uluslararası bir şekilde başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

55 yıl geriye gidince 1960 yılını anımsadığını ifade eden Akıncı, “1960 yılı ortak cumhuriyetin kurulduğu yıl, ortak olarak kurulan cumhuriyet ortaklık anlamında sadece 3 yıl sürebildi, ömrü uzun sürmedi ama Mehmetçik’in festivali aralıksız 55 yıldır sürüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Güney Kıbrıs Rum toplumu ile yeni bir yapı, yeni bir ortaklık inşa etmeye çalıştıklarını söyleyerek, yeni kuracakları yapının sonsuza kadar sürmesini temenni etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Çok daha sağlıklı, sağlam zeminde her iki tarafın da meşru hak ve çıkarlarını gözetecek, adil bir yapılanmayı kurmayı ve geleceğe umutla bakmayı, Tüm halkımızın özelliklede genç kuşağın barış ve huzur içerisinde bu topraklarda yaşamasını köylümüzün daha çok üretim yapmasını ve ürettiklerini iyi bir gelir karşılığında satmasını ihraç etmesini diliyorum öyle bir yapı kurmayı diliyorum” dedi.

Üzümün bu topraklarda yetiştirilebilmesinin büyük bir nimet olduğunu ifade eden Akıncı, yetiştirilen ürünlerin en iyi şekilde pazarlanması gerektiğini önemine değindi ve Kıbrıs Türk halkının en iyiye layık olduğunu da vurguladı.

Konuşmaların ardından Uluslararası Altın Salkım Halk Dansları Festivali’ne katılan konuk ekiplerin gösterileri yapıldı. Açılış töreninde daha sonra Mehmetçik beldesine ilk üzüm fidesini getiren Mehmet Tayyareci adına yapılan “Üzüm Sokağı”nın açılışı gerçekleştirildi. Ardından da üzüm müzesi gezildi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı üzüm suyundan yapılan paluzenin yapımına yardım etti. 
Editör: TE Bilisim