Yeni eğitim yılına başladığımız bugünlerde eğitim ile ilgili fiziksel altyapı sorunları devam ederken Lefkoşa, Girne ve Mağusa bölgelerinde Bakanlığın beceriksiz uygulamalarından dolayı öğrenci dağılımı dengesiz olmuştur. Muhaceret affından sonra öğrenci akınına uğrayan okullarımızda 45 kişilik sınıflar oluşturulmuştur.

Bu yıl orta eğitimdeki okullarda müdür, müdür muavini, atölye şefi, bölüm şefi gibi eksiklikler, okul idarelerini işlevsiz hale getirmiştir. Bütün bu fiziki ve idari sorunlar çözüm beklerken, ders müfredatları ile ilgili çalışmalar bir türlü tamamlanamazken, Eğitim Bakanı Sayın Özdemir Berova, Kamu Hizmeti Komisyonunu da dahil ederek yasa dışı atamalara imza atılmıştır.

Sn. Özdemir Berova, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Sn. Kamil Kayral’a gönderdiği bir yazı ile Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan Ortak Hizmetler Dairesi, Rehberlik ve Araştırma Şubesine hiçbir münhal ilan etmeden okullarda görev yapan öğretmenlerden atama yapma yönüne gitmiştir. Bu tür atamaların yasal mevzuatı bellidir. Bu tür mevkilere Kamu Hizmeti Komisyonunun münhalle uzman ataması gerekmektedir. Eğitim Bakanlığındaki uzmanlık mevkileri, öğretmenin yükselme yerleri olup ancak münhal yolu ile doldurulabilmektedir. Okulların Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetleri bu alanda uzman olan kişiler tarafından yürütülmektedir. Ülkemizde bu alanda yetişmiş kalifiye elemanlar dururken, hiçbir kriter belirtmeden bu tür atamaların yapılması iş bilmezlik değil, aksine bilinçli yasa dışılıktır, Nepotizmin ta kendisidir.

Soruyor ve açıklama bekliyoruz:

• Kişisel yapılan bu usülsüzlükle kimler memnun edilmiştir?
• Kamu Hizmeti Komisyonu kadro olmayan yerlere münhal ilan etmeden atama yapma yetkisini nereden alıyor?
• Kamu Hizmeti Komisyonu başkanının yetkisi dışında iş yapması bağımsızlığına gölge düşürmüyor mu?
• Bu yasa dışı atamaların dağıtımının Sayıştay’a yapıldığı halde Sayıştay Başkanından hiçbir müdahale ve/veya açıklama yapılmaması düşündürücü değil midir?

Ülkemizin kanayan yarası olan yasa dışı uygulamalar, partizanlık ve adam kayırmacılığın öncülüğünü yapan Eğitim Bakanının bir an önce yaptığı yanlıştan dönmesini talep eder, sürecin takipçisi olacağımızı vurgularız.

Saygılarımızla,



Vedat TEK
Genel Sekreter
Yönetim Kurulu (a.)
Editör: TE Bilisim