Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS) “Sosyal Adalet Yoluyla Barış Kültürü Oluşturmak” konulu 4. Uluslararası Eğitim Konferansı başladı.

Gazimağusa’da, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda düzenlenen konferansa, yurt içi ve yurt dışından 140 eğitimci katılıyor.

İki gün sürecek konferansta, Türkiye, Arjantin, Almanya, İrlanda ve Avustralya’dan toplam 6 davetli konuşmacı yer alıyor.

Konferans çerçevesinde “Irkçılık karşıtı eğitim ve barış kültürü”, Sosyal adalet ve barış eğitimi”, “Sanat ve barış kültürü”, “Toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış kültürü” ve “Silahsızlanma ve barış kültürü” konularında sunumlar yapılacak. Bugün öğleden sonra ve yarın da 5 paralel atölye çalışması gerçekleştirilecek.

VAROĞLU

KTÖS Başkanı Güven Varoğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çabaların 50 yıldır sürdüğünü ve bir sonuç alınamadığını, süreçte tüm “Kıbrıslıların” büyük acılar çektiğini söyledi.

Varoğlu, barışın oluşturulması için tüm sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü çözümle barışın aynı şey olmadığını ifade etti.

Varoğlu, antlaşma ve imzalarla çözüm olabileceğini ancak barışın beyinlerdeki barikatların kaldırılmasıyla mümkün olabileceğini, bunun da eğitimden geçtiğini söyledi.

GÖKÇEBEL

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel de, konferansın barışa katkı koyacağını kaydetti.

Kamusal eğitim sistemine eleştirilerde bulunan Gökçebel, kamusal eğitimin yeni dünya şartlarına uymadığını savundu.

Gökçebel, eğitim sisteminin; sermayesi ve parası olanın eğitim ve kültür alabildiği bir sürece dönüştüğünü, devlet eliyle eğitimdeki nitelik ve niceliğin kaldırıldığını ileri sürdü.

Kamusal eğitimin içinin boşaltıldığını iddia eden Gökçebel, mevcut sitemin barış kültürünü oluşturmasının mümkün olmadığını söyledi.

KONSTANTINOU

Güney Kıbrıs’taki Tarihsel Diyalog Derneği’nden Konstanting Konstinou da, barış eğitiminin önemine dikkat çekerek, konferansın barış çabalarına katkı sağlayacağını belirtti.

Konstantinou, kişisel etkileşimlerin barışın tesis edilmesinde önemli rol oynayacağını ifade etti. 
Editör: TE Bilisim