KKTC ile Türkiye’den toplan 130 civarında firma ve kuruluşun ürünlerini tanıtacağı “38. KKTC Uluslararası Fuarı” açıldı. Fuar, 15 Haziran’a kadar ziyarete açık olacak.

Lefkoşa’da Atatürk Kültür Parkı ve Fuar Alanı’ndaki fuarın açılışına Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakan ve milletvekilleri, Türkiye Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ve Lefkoşa Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu da katıldı.

Fuarda KKTC’den yaklaşık 90 imalatçı, ithalatçı firma ve kuruluş; Türkiye Cumhuriyeti’nden de 34 firma ve kuruluş yer alıyor.

SİBER

Cumhurbaşkanı Vekili ve Meclis Başkanı Sibel Siber açılışta yaptığı konuşmada, ülkede imal edilen ürünlerin uluslararası standartlarda olmasının önemini vurguladı.

Siber, “Dünya piyasasında rekabet edebilir koşullara hazırlanmamız gerekiyor, çünkü dünyaya açılacağımız günler yakındır. Uluslararası toplumun bir parçası olacağız ve ürünlerimiz dünya piyasasında sergilenecek” dedi.

Fuarın çok yönlü katkısı olduğunu kaydederek, bunlardan birinin de Kıbrıs Türk üreticilerinin öz güveninin artması olduğunu kaydeden Siber, fuarın tüketicilerin yeni ürünleri tanıması, dış ülkelerdeki tüccarların yeri ürünleri tanıması açısından ekonomiye katkısı olduğunu kaydetti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, ekonominin gelişmesi adına fuarlara önem vermenin çok doğru bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

Uluslararası rekabete hazır etme, uluslar arası standartta ürün üretme ve ithal ürünlerde standart arama adına fuarların önemli olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, adada varılacak bir antlaşma sonrası Güney Kıbrıs’ta üretilen mallar ile rekabet edebilmek açısından fuarların katkısının önemli olduğunu ifade etti.

Yorgancıoğlu , “Ülkemizde yapılan üretimin muhtemel bir çözümden sonra Rum tarafıyla da rekabet edebilecek bir noktaya taşınması açısından da fuarın önemi vardır… Bu standartlara ulaşabilme adına yardım etmek hepimizin amacıdır” dedi.

AĞAR

Türkiye Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Özgür Volkan Ağar da, fuarın KKTC ile olan ilişkilerin gelişmesine katkısının büyük olacağını belirtti ve “Türkiye her zaman KKTC’nin dünya ekonomisine entegre olması ve küresel dış ticaretten hak ettiği payı alması için tüm imkânlarını seferber etmiştir” dedi.

Türkiye’nin fuara geçen yıl 32, bu yıl ise 34 firma ile katıldığına işaret eden Ağar, “Bu katılım, ortak iş ve işbirliği imkânlarına olan inancımızın göstergesidir” dedi.

KKTC ile olan diş ticaret hacminin 2013’de 1,2 milyar dolar olduğunu kaydeden Ağar, “İlerleyen günlerde bu hacmin daha da artacağına olan inancımız tamdır” dedi.

Ağar, “(KKTC) Ekonomik, siyasi, ticari ve toplumsal alanlarda işbirliği yapmayı arzuladığımız çok önemli bir partnerimizdir” dedi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, “Üreticilerimizin dünya standartlarına uygun ürünleriyle, sertifikasyon ve kalite açısından en üst düzeye ulaşmış şekliyle, teknolojilerini yenileyebilecek ekonomik yapıya kavuşmuş şekliyle uluslar arası fuarlarda kendi ürünlerimizi pazarlarken de görmeyi temenni ederim“ dedi.

MALİYETİ DÜŞÜRME ÇALIŞMASI

Bakanlık olarak üretim maliyetlerini düşürme üzerinde bir çalışmaları bulunduğunu kaydeden Denktaş, alternatif enerji kaynakları kullanarak üretim maliyetini düşürme yönündeki bu çalışmaları için pilot bölge olarak Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ni seçtiklerini ifade etti. Denktaş, girişimin başarılı olması halinde uygulamanın diğer sanayi bölgelerine de hayata geçirilebileceğini belirtti.

KIBRIS TÜRK STANDARLARI ENSTİTÜSÜ

Bakanlık olarak ikinci çalışmalarının Türk Standartları Enstitüsü ile imzaladıkları protokol kapsamında Kıbrıs Türk Standartları Enstitüsünü kurmak olduğunu kaydeden Denktaş, “Türkiye pazarı yeterince açık değil, giremiyoruz diye en fazla şikâyetçi olanlardan biriyim. Ama bu şikâyetleri yaparken farkında olduğum bir şey var burada sertifikasyon açısından özellikle büyük eksikliklerimiz var. Laboratuar açısından eksikliklerimiz vardır” dedi.

Denktaş, “Avrupa pazarına giren Türkiye pazarına ulaşmak için Avrupa Birliği standardında sertifikasyonlu ürünler üretmemiz gerekir” dedi.

İhracatta ve üretimde yaşanan gelişmenin de yeterli olmadığını ifade eden Denktaş, “Türkiye’den su geldikten sonra tarım sanayisinin gelişeceğini öngörerek ona göre hazırlığımızı yapabilmek ev ödevlerimizden birisidir” dedi.

SANAYİ BÖLGELERİNE DEMOKRATİK YÖNTEMLERLE SEÇİLMİŞ YÖNETİMLER

Sanayi bölgelerini daha düzenli bir hale getirmek için bazı yapısal değişikliklere gideceklerini ifade eden Denktaş, sanayi bölgelerinde sanayideki işletmecilerin yer aldığı yönetimler kurmayı öngördüklerini ifade etti.

FUAR

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Sanayi Dairesi Müdürlüğü’nce düzenlenen fuar, 10 gün sürecek ve 15 Haziran’da tamamlanacak. Fuar, Cuma ve Cumartesi günleri 19.00–24.00, diğer günlerde 19.00–23.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açık olacak.

FUARA TURİZM TANITMA VE PAZARLAMA DAİRESİ DE KATILACAK

Bakanlık açıklamasında, geçen yıl fuara, KKTC’den 90 firma, kurum ve kuruluş; Türkiye’den ise 30 firma temsilcisinin katıldığı ve fuarı yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği; bu yıl ziyaretçi sayısının artmasının beklendiği ifade edildi

Saygı Marşı eşliğinde saygı duruşunun yapıldığı, İstiklal Marşı’nın okunduğu fuar açılışında, Gençlik Dairesi Müdürlüğü Halk Dansları Topluluğu da bir gösteri sundu. 
Editör: TE Bilisim