Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2011 yılında düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu’nu başarıyla tamamlayıp sertifika alanlara 5 yıllık geçerlilik süresinin dolması sebebiyle yeniden 2 gün boyunca iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verildi.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre uzmanlık sertifikalarının yenilenmesi amacıyla yapılan İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’nde başarılı olan 37 kursiyer, sertifikalarını Spor Yazarları Derneği Toplantı Salonu’nda düzenlenen törenle aldı.

Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner de katıldı.

SANER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner konuşmasında, tüm sektörlerde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için eğitimin ve mesleki denetimin önemini vurguladı.

İş kazalarının tüm sektörlerde yaşandığını , inşaat sektörünün diğer iş kollarına göre dört kat daha riskli olduğunu belirten Saner, her sektörde daha güvenli iş ortamı sağlanması amacıyla, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çeşitli hizmetler verebilecek şirketlerin çoğalmasının önem kazandığını ifade etti.

İş sağlığı ve güvenliği yasası ile inşaatlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü kapsamında, iş sağlığı ve güvenliği konularında yaşanan sorunları ortadan kaldırmak ve sorunları tespit ederek tehlikelerin önüne geçmek amacıyla Bakanlık olarak çalışma başlattıklarını kaydeden Saner, “Asansörler, Vinç ve Kaldıraçlar ile Basınçlı Kaplar Denetim Tüzüğü, Kaldırma Cihazları ve Aksamları Denetim Tüzüğü”, “İnşaatlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü” ve yapı ile ilgili tüzüklerin ilgili sivil toplum örgütleri ile de görüş alışverişinde bulunarak yeniden düzenleneceğini söyledi.

Ülkedeki ihale sisteminin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Saner, inşaatların esas mükelleflerinin inşaatları denetlemediği bir yerde, iş sağlığı ve güvenliğinden bahsetmenin mümkün olamayacağını dile getirdi.

Saner Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği ile Planlama ve İnşaat Dairesi tarafından belirlenen birim fiyatlara göre bir binanın keşif bedelinin ortaya çıktığını anlattı ve buna rağmen ihale bedelleri keşif bedellerinin çok altında seyrettiğini ifade etti.

Saner, “Bu çerçevede, para kazanamayan müteahhidin iş sağlığı ve güvenliği konusunda nasıl yatırım yapmasını bekleyebiliriz? Bakanlık olarak bu konuda özel sektörün desteklenmesi için gereken adımları atacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Saner; iş sağlığı ve güvenliği alanında yol haritası oluşturulurken yapı denetimi, tüzükler, mesleki eğitim ve ihale sisteminin yeniden düzenlemesinin bir bütün olarak görülmesi gerektiğini de vurguladı.
Editör: TE Bilisim