KHYD’nin “31 Mayıs Dünya Sigarasız (Sigarayı Bırakma) Günü” dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında konuşan Çağlar, sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın yani pasif içiciliğin; ölümlere, önemli hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu uyarısında bulundu.

Çağlar, “Sigara, en önemli önlenebilir ve korunulabilir bir kanserojen maddedir, yani kanser nedenidir” diye konuştu.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Merkez Binası’nda yer alan basın toplantısı saat 10:15’te başladı.

Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar basın toplantısında yaptığı konuşmada, kanser hastalığının oluşumunda genetik nedenlerin %10-20, çevresel nedenlerin de 80-90 oranında birlikte rol oynadığını kaydetti ve sigaranın tüm kanserlerin oluşumundaki rolünün %30 oranında olduğunu belirtti.

Çağlar, en önemli kanser türlerinden birisi olan akciğer kanserinin %90-95 nedeninin sigara olduğunu da ifade etti.

2012 Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada yeni kanser vaka sayısının 14.1 milyon kişiye ulaştığını dile getiren Çağlar, en sık görülen kanser türleri arasında birinci sırada Akciğer kanseri (%13.0), Meme kanseri (%11.9) ve Kolon kanseri (%9.7)’nin geldiğini kaydetti.

Çağlar, yine 2012 yılı verilerine göre, kanser hastalığına bağlı ölüm sayısının 8.2 milyon kişiye ulaştığını, bu ölümlerin en sıklıkla görüldüğü kanser türlerinin başında akciğer kanseri (%19.4), karaciğer kanseri (%9.1) ve mide (%8.8) kanserinin geldiğini dile getirdi.

Sigara kullanımının her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın ölümüne yol açtığını, bu ölümlerin yaklaşık 600 bininin ise pasif sigara içimine bağlı olduğunu anlatan Çağlar, bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanın ölümüne yol açacağının tahmin edildiğini dile getirdi.

“Bilindiği gibi sigara ve diğer tütün maddeleri kullanımı, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın yani pasif içiciliğin; ölümlere, önemli hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu bilinen bir gerçektir. Sigara, en önemli önlenebilir ve korunulabilir bir kanserojen maddedir, yani kanser nedenidir” diye konuşan Çağlar, sigara tüketiminin gün geçtikçe özellikle çocuklarda, gençlerde ve kadınlarda giderek arttığını, erken yaşta başlandığı zaman bağımlılık yapıcı etkisi ve zararlarının daha fazla olduğunu anlattı.

“SİGARA 4 BİNİN ÜZERİNDE KİMYASAL MADDE İÇERİYOR”

Çağlar, içerdiği 4 binin üzerinde kimyasal zararlı madde ile kanser yapıcı etkisi olan sigaranın, zararlı ve öldürücü gücünü içerdiği kimyasal zehirli maddelerden aldığını da dile getirdi.

Sigara kullanımına, kişilerin pek çok sebepten dolayı başlayabileceklerini kaydeden Çağlar, özellikle gençler arasında özenti ve sosyal çevre bulma isteğiyle, çevreye “ben artık büyüdüm” imajı vermek amacıyla sigaraya başlandığını kaydetti.

Çağlar, “Günlük stres faktörleri, örnek alınan kişilerin etkisi, çevrenin teşviki, yalnızlık gibi faktörlerin etkisi ile kişiler sigaraya başlamakta ve nikotin maddesinin marifeti ile bağımlılık meydana gelmektedir” dedi.

Sigara’nın kanser hastalığı ve özellikle akciğer kanserinin oluşumundaki önemli rolü yanında, insan ve çevre sağlığı üzerinde de önemli olumsuz etkilerinin olduğunu belirten Çağlar, sigaranın kalp-damar hastalıklarına, solunum sistemi hastalıklarından bronşit, amfizem gibi pek çok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğunu ifade etti.

Dünyada, sigara ve diğer tütün mamulleriyle mücadelede, “Tütün Kontrol ve Önleme Politikaları”nın uygulandığını kaydeden Çağlar, bu mücadeledeki başarının, bu tür programların sistemli bir şekilde yürütülerek, denetlenmesinde gizli olduğunu belirtti.

Çağlar, Ekim 2011’den bu yana geçen 32 aylık dönemde sigara ve diğer tütün mamulleriyle ilgili yürüttükleri “toplumda farkındalık çalışmaları” çerçevesinde 7 bin 550 dinleyiciye ulaştıklarını da söyledi.
Editör: TE Bilisim