Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Girne’de düzenlenen Raşit Bağzıbağlı defilesi ile ilgili basın toıplantısında gazetecilerin; doktoların iş yavaşlatması ve sağlıkta düşünülen yeniliklere ilişkin sorularını yanıtladı.

Sağlık Bakanı Sucuoğlu, 30 yıldır tartışılan döner sermaye, genel sağlık sigortası, hasta hakları ve özel hastaneler yasaları gibi çok tartışılan ama bir türlü adım atılmayan yasalar ve tasarılar bulunduğuna işaret etti.

Bakan Sucuoğlu, “Tekrar söylüyorum bahsettiğim yasalar 30 yıldır tartışılan yasalardır. Bu yasarın hepsi şu anda bitmiş durumdadır. Döner sermaye yasası görüş için savcılıktadır. Çok büyük ihtimal ile bu had-fta netice çıkar ve daha sonra da Bakanlar Kuruluna ardından meclise gider. Yani Meclis kapanmadan Döner Sermaye yasası gerçecektir. Bana göre bu 30 yılın miladıdır” diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortasının Sigortalar ve Maliye’yi de ilgilendiren geniş kapsamlı bir konu olduğuna işaret eden Bakan Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmalarını bitirdiğini ve Sigortalar ile Maliye Bakanlığı’na ilettiğini anlattı.

Ekim veya Kasım aylarında Genel Sağlık Sigortası’nın yasalaşması anlamında adımların atılacağını tahmin ettiğini aktaran Bakan Sucuoğlu, Hasta Hakları Yasa Tasarısının da görüş için Savcılıkta ve Mevzuatta olduğunu belirtti.

Bakan Sucuoğlu sancılı bir dönem geçirileceğinin altını çizdi.

Bakan Sucuoğlu “Bu ciddi bir dönüşümdür ve ciddi dönüşümler daima sancılı olur. İkinci iş kaldırılacak. Döner Sermaye ile hizmet verilecek. Hasta Haklarının yasalaşacağı, bir müddet sonra genel sağlık sigortasının gündeme geleceği bir süreçte  geçiyoruz. Tabi bu kolay olmaycak sancılı olacak çünkü 50 yıllık alışkanlıklar değişmek zorundadır. 50 yıldır devam eden içerde dışarda çalışma olayının yavaş yavaş sonuna geliyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Sucuoğlu, doktorların da bazı şikayetleri olduğuna işaret ederek, “Şu andaki hastanemizin özellikle mesai saatlerinin dışında doktorlarımızın özel hasta bakımı anlamında yeteri kadar donanımlı olmaması poliklinik, ameliyat masası sayısının yeterli olmayacağı yönünde doğrusu haklı şikayetleri var.  Ama şunu da net olarakj belirtmek istiyorum. Yüksek İdare Mahkemesinin almış olduğu karar oybirliğidir. Herhangi bir itiraz veya esneme söz konusu değildir. Yani bu karar Ağustosun biri itibarı ile yürürlüktedir. Daha doğrusu şimdi de yürürlüktedir “ dedi.

Sendikadan istedikleri değişiklikleri bildirmelerini istediklerini anlatan Faiz Sucuoğlu, Nisan ayının sonuna doğru, birkaç gün öncesinde yazılı olarak taleplerin geldiğini, kendilerinin yasal çerçeve içinde doktorları destekleyeceklerini yazı ile bildirdiklerini ifade etti.

Bakan Sucuoğlu “Bana göre şu aşamada herhangi bir iş yavaşlatma nedeni ortadan kalkmıştır” dedi.

Bakan Sucuoğlu, acil olan tüm ameliyatların yapıldığını, polikliniklerin çalıştığını sadece kurul aşamasında çalışma yapılmadığını bunun dışında vatandaşa yansıması gereken hizmetlerin yansıtıldığını da belirtti.

Editör: TE Bilisim