Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, saat 10.00’da ara bölgede bir araya geldi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katıldığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde açıklama yapması bekleniyor.

Liderler, New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile yaptıkları baş başa ve üçlü görüşmenin ardından müzakerelerin üçüncü turuna dün başlamıştı.

Ekim ayındaki görüşmelerde, 6 başlıkta sürdürülen ve önemli ilerlemeler sağlanan müzakerelerin 4 başlığı olan “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “Ekonomi”, “AB” ve “Mülkiyet” konularındaki pürüzlerin giderilmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, dünkü görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kasım ayının ilk haftasında yurt dışında kamp formatında “Toprak” konusunun görüşülmesini, hemen ardından da “Güvenlik ve Garantiler” başlığının ele alınacağı garantör ülkelerin de katılımıyla 5’li konferans istediklerini yinelemişti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, her şey planlandığı gibi gider ve yol kazasına uğramazlarsa 2017’nin ortalarında bir referandumdan bahsedilebileceğini de söylemişti.

BU AY 9 VEYA 10 GÖRÜŞME YAPILACAK

Dünkü ve bugünkü toplantıların ardından gelecek yoğunlaştırılmış üçüncü tur görüşmelerinin  tarihleri 7, 14, 16, 17, 24, 26 ve 31Ekim olarak kararlaştırılmış; Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, yurt dışı ziyaretine bağlı olarak 13 Ekim’de de görüşme olabileceği kaydedilmişti.

Editör: TE Bilisim