KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Türker Aktaç, 3 Ekim Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Aktaç, oda yönetim kurulu adına yayımladığı mesajda şunları dile getirdi:

“Bilindiği üzere her yılın Ekim ayının ilk Pazartesi günü belirlenen tema ile Dünya Mimarlık Günü olarak kutlanır. Dünya genelinde 1.3 milyon mimarın temsilcisi olan Dünya Mimarlar Birliği (UİA) bu yılki temayı “Daha iyi bir Dünya Tasarla” olarak belirledi.

Yıllardır umut ettiğimiz özlenen düzen ve barış için bekleyişimiz devam ederken, “daha iyi bir dünya” haykırışı dünyanın her kıtasından yükseliyor. Adalet, fırsat eşitsizliği, sosyal ve ekonomik sıkıntıların artarak devam ettiği bir ortamda, biz mimarlara düşen sorumluluk giderek artarken, ‘daha iyi bir dünya tasarla’ teması bir kez daha neyi niçin tasarladığımız sorularını gündeme getiriyor.

55/1989 sayılı İmar yasasının yarattığı anti-demokratik ve tek sözlü ortam eşliğinde yükselen binalar ve gelişen şehirler imar adaletinin önemini bir kez daha vurguluyor.

Özlenen şeffaf, çok sesli, ortak akıl ile üretim yapan planlama ortamının eksikliği ile KTMMOB Mimarlar Odası yönetim kurulu olarak, yaşamla iç içe var olup, sürekli etkileşen Mimarlık mesleği gününü, eğleşmeden uzak, toplumsal farkındalık ve İmar planlarının önemini vurgulayarak buruk biçimde kutlamayı tercih etmiştir.

Daha iyi bir dünya dileğimizi yayarken, çözümün insanın kendi özünde olduğunu hatırlatmak isteriz. Benliğimizi ve çevremizi kirleten ego, hırs, ihtiras, açgözlülük ve çıkar gibi insani günahlardan arınarak iyiliğe ve güzelliğe ulaşmayı ümit ederiz.

Birlik, beraberlik ve kardeşlikten ödün vermeden, mesleki ve insani doğrular ışığında ortak akıl ve uzlaşı ile yaşam alanlarımızı ve kültürel değerlerimizi koruyup geliştirerek gelecek nesillere sürdürülebilir daha iyi bir dünya tasarlamak dileğiyle.”

Editör: TE Bilisim