Başbakan Yardımcı Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Cumartesi günü mutabakatla geçecek Anayasa değişikliği için Salı veya Çarşamba günü yapılacak oylamanın ardından 29 Haziran’da referanduma gidileceğini söyledi.

Denktaş, DP-UG’nin yaklaşımının, bütün kesimlerin onay vereceği, tartışma kaldırmayan, akılların berrak olduğu konularda, Cumhurbaşkanı’nın fikirlerini de alarak, 23 maddenin kaçında uzlaşılıyorsa, 29 Haziran’da referanduma götürmek olduğunu ifade etti.

“Referanduma gidilmemesi” görüşüne katılmadıklarını, mutlaka referanduma gidilmesi görüşü taşıdıklarını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Denktaş, “Oylarımızı da bu anlamda kullanacağız. Tabi 34’ü bulabilmek TDP, CTP-BG ve DP-UG’nin tüm milletvekillerinin oy kullanmasıyla mümkündür. Bu anlamda üzerimize düşeni yapacağız” diye konuştu.

4. VE 15. MADDEYE ÇEKİNCE

Denktaş, hassas oldukları “azınlıklarla ilgili 4. madde ve uluslararası anlaşmaların onaylanmasıyla ilgili 15. madde” haricinde olumlu oy kullanacaklarını açıklayarak, diğer bazı maddelerle ilgili görüş ve önerileri de bulunduğunu ve ileteceklerini, uzlaşma sağlanan maddelere olumlu, uzlaşma sağlanmayan maddelere olumsuz oy vereceklerini anlattı.

“TOPLUMSAL HASTALIĞIMIZDIR, HEP SON DAKİKA TEPKİ KOYARIZ”

Bir soru üzerine, itirazları olan maddelere komite aşamasında da itiraz ettiklerini belirten Serdar Denktaş, şöyle konuştu:

“TOPLUMSAL HASTALIĞIMIZ...”

“Toplumsal hastalığımızdır, hep son dakika tepki koyarız. Kamuoyunda artık işin ciddiye bindiği anlaşılınca –çünkü bugüne dek çok kez anayasa değişikliğine gidildi, gidiliyor noktasına gelindi ama gidilemedi- ortaya çıkan tartışmaları da dikkate alarak, nerde bir şüpheli madde varsa tartışalım diyoruz. Halk da ardında yatan niyetin ne olduğunu, ne gerekçeyle konulduğunu, ne ifade ettiğini anlasın ve ikinci adımda onları da geçiririz. Toptan retçi değiliz ama görüyoruz ki biraz daha tartışmaya, halkın o maddeleri anlamasına ihtiyaç var. Bu ihtiyaç ortadaysa şart değil şimdi geçirelim...”

Denktaş, UBP’nin tavrıyla ilgili bir soruya karşılık, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde yine referanduma gidilebileceğini; geçmiş yıllarda Anayasa değişikliklerinde 50 maddenin; bugün ise 25 civarı maddenin tartışıldığını; dolayısıyla daha tartışılıp değişmesi gereken başka maddeler de bulunduğunu söyledi.

Şu anda değişiklik yapılması düşünülen maddelerin 6 aydır tartışıldığını ifade eden Serdar Denktaş, bunların çoğunun Meclis’i ve yargıyı ilgilendiren, çalışmaları rahatlatacak, verimli çalışma ortamı sağlayacak şeyler olduğunu belirtti.

“İSTEDİĞİMİZ ZİHİNLERDEKİ ROZETİ GÖĞSE TAKTIRMAK AMA...”

Memurlara siyaset yasağının kaldırılması maddesinin de tartışıldığına işaret eden Denktaş, memurların siyasi partilere üye olmasıyla partizanlık olacağı konusundaki kaygılarla ilgili şunları söyledi:

“Biz 1992’den beri savunduğumuz budur. Bizim yapmak istediğimiz zihinlerdeki rozeti, göğse taktırmak ama yasaları da öyle bir hazırlamalıyız ki partili memur –ki şu anda da partilidirler zaten- mesai içinde hizmet yaparken gerçekten tarafsız davransın. Mesai bitince gitsin istediği partide siyasi düşüncelerini paylaşsın. ‘Hayır tarafsız kalsın!’ diyorlar. Tarafsızlık bu değil. Tarafsızlık, karşına gelen vatandaşa, siyasi ve herhangi bir kimliğine bakmaksızın hizmet verebilmektir. Bana göre, bunu sağlayacak bir maddedir, yasalarla da düzenlenecek.”

Başbakan Yardımcısı Denktaş, Anayasa’da sadeleştirilmesi gereken düzenlemeler de bulunduğunu; tüm bunların ortakları CTP yanında, TDP ve UBP ile değerlendireceklerini kaydetti.

“Cumartesi günkü toplantıya katılacağını ancak ret oyu vereceğini söyleyen UBP’yle görüşüp ikna etme konusunda bir inisiyatif üstlenir misiniz?” sorusuna karşılık Denktaş, “İş o noktaya gelirse irdeleme yaparız ama ne kadar başarılı oluruz bilemem. Çünkü parti kararları var. Ama unutmayalım UBP’li üyeler de komite safhasında katkı yaptı, hepimiz yaptık. Uzlaşıyla ve katkıyla bu noktaya gelen bir anayasa taslağıdır. Halktan gelen tepkileri de göz önünde tutarak, hangisini sunalım; hangisini sunmayalım noktasındayız” yanıtını verdi.

Denktaş, “şu anda geçici 10. maddenin ortadan kaldırılması durumunun bulunmadığı” görüşünü ifade ederek, hükümet programının da 5 yıllık süre için yapıldığını; 29 Haziran’da gidilecek anayasa değişikliğinden sonra bir daha anayasaya dokunulmayacak diye bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Denktaş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir adım daha atılacağını; belki de genel seçimde bir anayasa referandumuna daha gidileceğini anlattı.

“GEÇİCİ 10. MADDE İLE VİCDANİ REDDE BİZ KARŞI ÇIKTIK”

Serdar Denktaş, Anayasa değişiklikleri arasında geçici 10. madde ile vicdani ret konularının yer almasına kendilerinin karşı çıktığını belirterek “Çünkü şu anda için uygun değildir” dedi.
Editör: TE Bilisim