Kıbrıs Türk halkının İngiliz sömürge yönetimine karşı 27-28 Ocak 1958’de verdiği mücadelede şehit düşenler bugün düzenlenen törenlerle anıldı.

İlk tören saat 09.00’da Lefkoşa’da, Şehitler Anıtı’nda yer aldı. Protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasının ardından saygı atışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

İkinci tören ise saat 09.30’da Küçükkaymaklı mezarlığında gerçekleştirildi. Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin arından Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreter Yardımcısı, şehit kızı Seyhan Cambaz günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.

Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulu’ndan Emine Çika ile Şehit Doğan Ahmet İlkokulu’ndan Gizem Askan’ın şiir okumasıyla devam eden tören, din görevlisinin dua okuması ve şehit kabirlerine çiçek konulmasıyla sona erdi.

Törenlere, Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, LTB’yi temsilen Celal Cin ve KTBK ile GKK temsilcileri, kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Şehitler için bu akşam da Yenişehir Şehitler Camii’nde mevlit okutulacak.

CAMBAZ

Seyhan Cambaz konuşmasında, Kıbrıs Türkü’nün unutamayacağı çok önemli tarihlerden biri olan 27-28 Ocak’ın, İngiliz sömürge idaresinin adada kendine yuva yaptığı ve Türk varlığının sömürge idaresi altında küçülmeye karşı başlattığı şanlı mücadelenin mihenk taşı olduğunu söyledi. Cambaz, “27-28 Ocak, kaypak sömürge idaresinin iflas ettiği ve Türk’ün Türk’ten başka dostu olmadığının ispatlandığı tarihtir” dedi.

Cambaz, 1 Nisan 1955’de EOKA’nın kurulmasıyla, o güne kadar kilise içinde gelişen terör hareketinin sokağa döküldüğünü ancak İngiliz Yönetimi’nin yanlı duruşundan dolayı sömürge kurbanı Kıbrıs Türkü’nün kendi mücadelesini başlatmak zorunda kaldığını belirtti.

Kıbrıs Türkü’nün, İngiliz sömürgesi ile Rum-Yunan ikilisine karşı tek bir yumruk halinde ayağa kalkığını kaydeden Cambaz, özellikle İngiliz sömürge idaresinin Rum saldırılarına karşı pasif bir tutum sergilemesinden dolayı Kıbrıs Türklerine saldırılar düzenlendiğine işaret etti.

Seyhan Cambaz, Kıbrıs Türkü’nün kendine yakışır bir direniş verip, mücadele ettiğini ve varlığını dünyaya kanıtladığını kaydetti. Cambaz, “Küçükkaymaklı’da tutuşturulan meşale, 5 kişinin Lefkoşa’da, 2 kişinin de Gazimağusa’da şehit olmasıyla alevlendi... 55 yıl önce bizlerin mutluluğu ve özgürlüğü için kara toprağa giren şehitlerimiz, İngiliz sömürüsüne karşı tutuşturulan özgürlük meşalesinin bayraktarıdırlar” dedi.

Cambaz, konuşmasını “Mutluyuz, gururluyuz, özgürüz. Sahip olduklarımızın değerini bilmemiz lazım. Anavatan Türkiye ve TSK’ya sonsuz inanç ve bağlılığımızı yineliyoruz” sözleriyle tamamladı.

Seyhan Cambaz, konuşması sırasında babasının nasıl şehit düştüğünü anlatırken göz yaşlarını tutamadı.

GAZETECİLER CEMİYETİ’NİN MESAJI

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal, 27-28 Ocak olaylarının yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, 27-28 Ocak tarihlerinin Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Cemal, sözkonusu direnişin Türkiye’ye ve dünya kamuoyuna yansıtılmasında zamanın Kıbrıs Türk gazetelerinin de çok büyük rol oynadığını belirtti.

Cemal, Kıbrıs Türkü’nün 2 gün içinde 7 şehit verdiğine işaret ederek, 27-28 Ocak olaylarının Kıbrıs Türklerinin de adadaki varlığını kanıtladığını söyledi. Cemal, şöyle devam etti:

“27-28 Ocak 1958 tarihlerinde Kıbrıs Türk gençliğinin dünyaya haykırışı ve İngiliz sömürge yönetimine karşı başkaldırısı, bu topraklarda sadece Rumların değil, Türklerin de yaşadığı ve hak sahibi olduğunu göstermiş, iki günde verilen 7 şehidimizin kanları, haklı davamıza damgasını vurmuştur. Bu olaylar aynı zamanda Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin ne denli önemli olduğunu ve bu nedenle de Türkiye’nin Garanti ve İttifak Anlaşmaları’na dahil edildiğinin göstergesidir”

Editör: TE Bilisim