Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı.

Dün yaşanan nisap sorunu nedeniyle bugüne ertelenen Genel Kurul toplantısı, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında başladı.

Genel Kurul, ilk olarak Meclis’in tatil olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında komitelerin çalışmalarına devam etmesini karara bağladı.

Genel Kurul, ardından, Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu’nun “Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin komitede ivedilikle görüşülmesi isteminin bugünkü toplantıda ele alınmasının ertelenmesi yönündeki kararını görüştü. Erteleme yönündeki karar oyçokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul, Meclis Genel Kurulu’nun haftaya yapacağı birleşimi de erteledi. Genel Kurul, 3 Temmuz Perşembe saat 10.00’da olağanüstü toplanma kararı aldı.

Bu arada Meclis Başkanı Sibel Siber, tezkerelerin görüşülmesi sırasında Genel Kurula, dün yaşamını yitiren Cumhuriyet Meclisi eski başkanlarından Vehbi Zeki Serter için yapılacak anma töreni ile ilgili bilgi verdi.

Siber, Serter için yarın saat 11.30’da Meclis bahçesinde tören yapılacağını, Serter’in naaşının buradan da Selimiye Camii’ne, oradan da son yolculuğuna uğurlanacağı Lefkoşa Kabristanlığına götürüleceğini söyledi.

ÖNERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

Genel Kurul toplantısında “Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin komite ivedilikle görüşülmesi tezkeresinin toplantıda ele alınması ertelendi.

Erteleme oylama öncesi yasa önerisi ve ivedilikle görüşülmesi önerisi sahibi DP Ulusal Güçler Milletvekili Hakan Dinçyürek, önerinin ivedilik istemini geri çekmediğini, söylediğinin arkasında olduğunu, önerinin görüşülmesine ivedilik istediğini ancak önerinin komitede ivedilikle görüşülmesi tezkeresinin görüşülmesinin ertelenmesinin Meclis Danışma Kurulu tarafından istendiğini söyledi.

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, yasanın UBP tarafından getirildiğini, toplumda “Göç Yasası” olarak yer aldığını, genel grevler yapıldığını, birçok olayın yaşandığını anımsatarak, bugün bu yasanın değiştirilmesi için Meclise geldiğini, eğer bu bir şov değilse Dinçyürek’in istemini devam ettirmesi gerektiğini söyledi.

Çakıcı, önerinin bugün ivediliğinin istendiğini, komiteye gitse bile geçeceğine inanmadığını ifade ederek, hükümeti bu konuda verdiği sözü tutmaya çağırdı, yasa önerisinin ivediliğinin alınmasını istedi.

Önerinin ivediliğinin geri çekilmesi için içeride pazarlık yapıldığını da iddia eden Çakıcı, bu konuda desteğe hazır olduklarını vurguladı.

UBP Milletvekili Ersan Saner de, komitelerin yazda çalışması için karar aldıklarını, şimdi de bu önerinin geri çekilmek istendiğini söyleyip bunu eleştirdi.

Dinçyürek de, yerinden yaptığı konuşmada bu öneriyi 26 milletvekilinden onay alarak Meclise getirdiğini söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, İç Tüzüğe uyulması gerektiğini, bu konuda tüzüğün verdiği yetkiler kullanılarak davranıldığını, bu konunun önemli olduğunu yasada sıkıntılar bulunduğunu değişmesi gerektiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, seçimlere bir hafta kala “kahramanlık” yapıldığını, yasanın değişmesi gerektiğini söylediğini ancak mali külfetin hesaplanmadığını ifade ederek, hükümet olarak bu yönde çalışma başlattıklarını ancak hesaplamalar yaparak bu değişiklikleri yapacaklarını anlattı.

Yasada mali kaynak yaratılmadan değişiklik yapılmasının mümkün olmadığını, bu konuda çalıştıklarını, finansman ve koşulları yerine getirmek gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, önerinin ivediliği alınsa da görüşülemeyeceğini, bu yüzden geniş bir şekilde değerlendirme yapılıp Meclise gelmesi gerektiğini, bu yüzden zaman kaybı yaşanmayacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından yasa önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesi tezkeresinin ele alınması oy çokluğu ertelendi.

Bu sırada, toplantıyı izleyen sendika yetkilileri ve sendika üyeleri kararı alkışlarla protesto etti. 
Editör: TE Bilisim