Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2014 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın karada yer alan ilk safhası bugün 101 Evler (St. Hilarion) bölgesinde başarıyla icra edildi.

Kara ve deniz olmak üzere iki safhada ve üç senaryoya dayanılarak icra edilmesi planlanan tatbikatın bugünkü kara safhasını, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Kubilay Selçuk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 39’uncu Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, 14’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, TSK Genel Kurmay Başkanlığı Kıbrıs Yunanistan Daire Başkanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, dost ve müttefik ülkelerin general ve subaylarıyla üst düzey diğer bazı yetkililer izledi.

Saat 17.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık bir saat süren tatbikatı, Pakistan, Bahreyn, Sri Lanka ve Gambiya’dan gözlemcilerle Şehit Caner Gönyeli’nin annesi Kezban Gönyeli de takip etti.

“Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2014 Arama Kurtarma Tatbikatı”nın ikinci ve üçüncü safhaları ise yarın Gazimağusa açıklarında denizde icra edilecek.

TÜMGERERAL KAVUN: “24 SAAT GÖREV”

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, tatbikat öncesi yaptığı konuşmada, arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili bilgiler vererek, zamana karşı bir yarış niteliği taşıyan arama kurtarma faaliyetlerinin, profesyonelce yetişmiş personele, iyi bir organizasyona, birimleri arasında yakın bir koordinasyon ile işbirliğine ihtiyaç gösterdiği ve 24 saat görev yapmayı gerektirdiğini anlattı.

KKTC’nin hava sahası ve karasularında arama kurtarma yetkisinin KKTC’ye ait olduğunu ifade eden Tümgeneral Kavun, batıda Erenköy, Güzelyurt ve doğuda Gazimağusa’nın kuzeyi dahil olmak üzere uluslararası sular ve hava sahasında ise Türkiye Cumhuriyeti sorumluluğunda bulunduğunu vurguladı.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2014 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın, kara ve deniz olmak üzere iki safhada ve üç senaryoya dayanılarak icra edileceğine işaret eden Kavun, bugünkü kara safhasının ardından yarın Gazimağusa açıklarında ise deniz safhasının icra edileceğini belirtti.

AMAÇ KOORDİNASYON

Kavun, “Tatbikatın maksadı arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışma usullerini geliştirme, insani yardım harekatı ve işbirliği konularında Türkiye ve KKTC’nin imkan ve kabiliyetlerini denemektir” şeklinde konuştu.

Kavun, tatbikatın bugünkü bölümüne Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Havacılık Birlik Komutanlığı, Özel Görev Kuvvet Komutanlığı, Polis Genel Müdürlüğü İtfaiye ve Polis unsurları ile Sağlık Bakanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı unsurları ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden bir arama kurtarma uçağı ile bir arama kurtarma helikopterinin katıldığını söyledi.

Konuşmanın ardından GKK Harekat ve Eğitim Kısım Amiri Piyade Binbaşı Aygün Osmanlı tatbikatı sundu.

TATBİKAT SENARYOSU

Tatbikatta, senaryoya göre, KKTC hava sahasında, İzmir-Ercan seferini yapan özel havayolu şirketine ait bir uçağın, acil durum çağrısı yapması, aynı zamanda Uydu Destekli Arama ve Kurtarma Sistemi üzerinden tehlike sinyalinin alınması üzerine, KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçirildi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı arama kurtarma helikopterlerinin, zorunlu iniş yapan uçağın yerini tespitinin ardından, arama kurtarma ihtisaslı personel, helikopterlerle uçak enkazı yakınlarına indirildi. TC Arama Kurtarma Teşkilatı da arama kurtarma faaliyetlerine destek için faaliyete geçti.

İlk etapta, uçak etrafında bulunan yaralılar, helikopterler vasıtasıyla, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne nakledildi. Uçaktaki yolcular olay yerine gelen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Doğal Afetlerde Arama ve Kurtarma Timi, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ekiplerince uçaktan çıkarıldı; yaralılar Sağlık Bakanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı ambulanslarla Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Bu arada, uçakta çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Eğitimli köpeklerle yapılan aramalar neticesinde yamaç ve ağaçlık bölgelerde bulunan ağır yaralılar da yine helikopterlerle hastaneye sevk edildi.






Editör: TE Bilisim