Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “yerleşikler” kelimesinin müzakere masasında kullanılmasına kesinlikle karşı çıktığını kaydederek, “siz bizim vatandaşlarımız arasında ayrım yapamazsınız” sözünü kayıtlara geçirdiğini vurguladı.

Eroğlu, “Hepimiz KKTC topraklarına yerleşmiş, bu ülkenin vatandaşı olmuş, aynı dili konuşan, aynı dile ve dine mensup insanlarız. Hepimizin bildiği bir anavatan var, o da Türkiye’dir. Hepimiz şu ya da bu şekilde, şu ya bu zamanda Türkiye’den buraya gelmiş, yerleşmiş insanlarız. Onun için yerleşik kelimesini hiç sevmiyorum… ” dedi.

“KARADENİZLİLERİN DE KIBRIS’TA DOĞUP BÜYÜYENLERİN DE ANAVATANI TÜRKİYE’DİR…”

KKTC Karadeniz Kültür Derneği’nin bugün Alevkayası’nda düzenlediği “21. Geleneksel Alevkayası Yayla Şenliği”nde konuşan, Kıbrıs sorununu ve müzakere sürecine değerlendiren Eroğlu, “Türkiye’den geldiğimizi unutmadık. Aradan 400 yılın üzerinde zaman geçti. Hepimiz o gün bugün Türkiye bizim anavatanımızıdır diyoruz. Karadenizlilerin de, Kıbrıs’ta doğup büyüyenlerin de anavatanı Türkiye’dir…” şeklinde konuştu.

“TEK BİR AMACIN PEŞİNDEYİZ….”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Burada tek bir amacın peşindeyiz. O da Kıbrıs Türkü’nü bu topraklarda ebediyen yaşatmak, kurduğumuz devletin temellerini birlikte sağlamlaştırmak, mümkünse yaşayabileceğine inandığımız büyük, uzun bir anlaşma sağlamaktır. Mümkün mü, değil mi göreceğiz” dedi.

KKTC vatandaşları arasında ayrım yapılamayacağını da vurgulayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Güney komşularımız ‘Eğer bizi birbirimize düşürebilirlerse, kavga noktasına taşıyabilirlerse’ bundan faydalanabileceğinin hesabı içindedir. Bu hesabı taşıyan başkaları da olabilir ancak biz KKTC devletine sahip çıkan insanlarız, KKTC vatandaşı olmaktan onur duyuyoruz…” ifadelerini kullandı.

“RUM’UN, İNGİLİZ’İN İNSAFINDA DEĞİL, ANAVATAN, YAVRUVATAN İLİŞKİSİ İÇİNDE YAŞAYACAĞIMIZA İNANDIK…”

Kıbrıs Türk halkının Türkiye’ye olan inancına işaret eden ve 1955 yılında, lisede öğrenciyken bununla ilgili kaleme aldığı bir yazıya değinen Eroğlu, “Türkiye’nin buraya geleceğine, bizi özgürlüğümüze kavuşturacağına, Rum’un, İngiliz’in insafında değil, Türkiye ile anavatan, yavruvatan ilişkisi içinde yaşayacağımıza inandık, bunun için dualar ettik, gün geldi amacına ulaştık” dedi.

21. Geleneksel Alevkayası Yayla Şenliği’nde yaptığı konuşmada, Karadenizlilere de seslenen Eroğlu, geçtiğimiz günlerde Trabzon’a gerçekleştirdiği ziyareti anımsatarak, Kıbrıslı Türklere gösterilen saygının büyüklüğüne de işaret etti.

Şenliğe, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanı sıra Meclis Başkanı Sibel Siber, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Ana Muhalefet Partisi UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, üst düzey askeri ve devlet yetkilileri, bazı milletvekilleri, belediye başkanları, Türkiye’den konuk heyetler ve vatandaşlar katıldı.

Bu yıl 21’incisi düzenlenen yayla şenliğinde binlerce Karadenizli Alevkayası’na akın etti

Yiyecek, giyecek, takı gibi birçok standın açıldığı yayla şenliğinde yoğun güvenlik önlemi de alındı.

Şenlikte, mangallar yakıldı, Karadenizli sanatçılar sahne aldı, KKTC Karadeniz Kültür Derneği’nin folklor ekipleri gösteri sundu.

Esentepe Belediyesi’nin görevi sırasında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden eski Belediye Başkanı Erdal Barut için de “Seni unutmayacağız” yazan bir pankart asıldı. Dernek yetkilileri ve Barut’u tanıyanlar açılışta yaptıkları konuşmalarda eski başkanı rahmetle andı.

SİBER: “KÜLTÜREL FAALİYETLER BARIŞA HİZMET EDER..”

Meclis Başkanı Siber Siber de şenlikte vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı.

Kültürlerin yaşaması ve yaşatılması gerektiğine vurgu yapan Siber, “Kültürel faaliyetler barışa hizmet eder. Kültürlerin yaşatılması için yapılan her çaba takdire değer” dedi.

Kendisiyle, ülkesiyle ve çevresiyle barışık bireylerden oluşan toplumun iç barışı yakaladığına dikkat çeken Meclis Başkanı Sibel Siber, “İç barışı yakalayan toplumlar güçlüdür” ifadesine yer verdi.

AKÇA: “YAYLA ŞENLİKLERİNİN MÜDAVİMİ OLDUM…”

Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da yaptığı konuşmada, yayla şenliklerinin müdavimi olduğunu söyleyerek, “Her yönüyle topluma entegre olmuş, her kesimde temsilcileri bulunan Karadenizlilerin dünyaya nasıl uyum sağladığını KKTC’de de memnuniyetle görüyoruz” dedi.

Karadenizlilerin uyum sağlayan yönlerinin takdire şayan olduğunu ifade eden Akça, “Karadeniz kültürünü yaşatmanın kimseye zararı olmadığını, bilakis Karadenizlilerin gittikleri yerlere zenginlik kattıklarını düşünüyorum” diye konuştu.

ÖZGÜRGÜN: “BU TOPRAKLARI VATAN BİLMİŞ HERKESİ KUCAKLIYORUZ…”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, şenlikteki konuşmasında, “Biz 1974’te, 1571’de gelen tüm kardeşlerimizi, tüm KKTC vatandaşlarını, bu toprakları vatan bilmiş herkesi kucaklıyoruz ve böyle bir ayrımı hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bu vesileyle belirtmek istiyorum” dedi.

DENKTAŞ: “HEPİMİZİN ORTAK BİR YANI VAR, HEPİMİZ DENİZ ÇOCUĞUYUZ…”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, kısa konuşmasına Esentepe’nin merhum Belediye Başkanı Erdal Barut’la yaptığı sohbeti anlatarak başladı.

Denktaş şunları paylaştı:

“Erdal kardeşimle yerleşikler hikâyesini zaman zaman tartışırdık. Başkan; ‘Bu yerleşik işi ne zaman bitecek?’ diye şikâyetçi olurdu.

Ben de ona; ‘Sen buraya yerleşmedin mi, kök salmadın mı, sana yerleşik diyenlere, ‘bir yerine bir şey mi battı?’ diye sor ve ‘Buraya yerleşirim, vatan da bilirim, kalırım da de.. Bitti, bu kadar…’ dedim.”

“Hepimiz ortak bir yanı var, hepimiz deniz çocuğuyuz” diyen Denktaş, “Denizin akı karası olmaz, deniz denizdir. Burada bir eksiğimiz kaldı, bizim denizde de hamsi yetiştirmek. Onu da yaptığımız gün her şey tamam olacak…” şeklinde konuştu.


BAKIRCI: “BİRÇOK ORGANİZASYONA İMZA ATAN DERNEK, ÜLKEDEKİ YOKSUL İNSANLARA DA YARDIM EDİYOR…”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakrıcı da şenlikte kısa bir konuşma yaparak, Karadeniz Kültür Derneği’nin birçok organizasyona imza attığını söyledi, derneğin ülkedeki yoksul insanlara yardım ettiğini de vurguladı.

Karadeniz Kültür Derneği’nin Kıbrıs kültürünü Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak için çalıştığını ve bunun adımını attığını kaydeden Bakırcı, “Benim temennim KKTC’nin ve derneğin adının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada, Avrupa’da duyurulabilmesidir” dedi.

Bakırcı, “Burada Karadeniz’in dışında diğer memleketlerden de insanlar var. Onlar da bizim için Fahri Karadenizlidir” ifadesini kullandı.

OĞUZ: “AYRIM YAPILMAKTAN VAZGEÇİLSİN….”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz da şenlikte bir konuşma yaptı.

Oğuz konuşmasında, Karadeniz Kültür Derneği’nin çalışmalarına işaret ederek, bu çalışmaların KKTC’nin gelişmesine ve geleceğine yatırım olduğunu dikkat çekti.

Dursun Oğuz, “Artık, ‘Bu ülkeye 1975’ten sonra geldiler’ gibi ayrım yapılmaktan vazgeçilsin. Bunu bilerek yapıyor, bizi bölmeye çalışıyorlar. Ben Gazimağusa bölgesinden milletvekili olurken sadece Adana’yı, Mersin’i, Karadeniz’i değil KKTC’yi temsil eden herkesten oy alarak Meclis’e girdim. Amacım bu ülkeye yararlı bir şeyler yapabilmektir ve şu anda, Alevkayası’nda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır…” dedi.

BÜYÜKYILMAZ: “KARADENİZLİ KUZEY KIBRISLILARIZ…”

KKTC Karadeniz Kültür Başkanı Turan Büyükyılmaz da törende bir konuşma yaparak Karadeniz insanının sevecenliğinin, canlılığının, hırsının ve inançlarının 21. Geleneksel Alevkayası Yayla Şenliği’nin her parçasında yer aldığını ifade etti.

Kıbrıs davasının kendileri için çok önemli olduğunu kaydeden Büyükyılmaz, “Birilerinin bize yerleşik veya göçmen demesiyle ilgili üzüntü duyuyoruz. Bizler 1975 sonrası buraya gelmiş, burayı vatan bilmiş insanlar olarak Kıbrıs Türk halkıyla kader birliği yaptık ve KKTC’yi kurduk. KKTC kurulduktan sonra hiçbirimizin burada göçmenliği kalmadı, hiçbirimiz göçmenliği ya da yerleşik kelimesini kabul etmiyoruz. Bizler burada yaşayan, KKTC kimlik kartı taşıyan Karadenizli Kuzey Kıbrıslılarız” dedi.

Karadeniz Kültür Derneği’nde son dönemi olduğunu da açıklayan Büyükyılmaz, yaklaşık 7 ay sonra derneği yeni bir ekibe teslim edeceklerini söyledi.

Şenliğe katılmak üzere Türkiye’den KKTC’ye gelen Trabzon Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Demir ise konuşmasında, Karadeniz insanının asimile olmadan entegre olmayı bildiğini ifade ederek, “Karadenizliler bölücü değildir, vatanına, milletine, bayrağına sahip insanlardır. Buraya 1974 sonrası gelen Karadenizler artık vatandaş oldular, Kıbrıslı oldular, buranın vatandaşı sayılıyorlar, geri dönmeye de hiç niyetleri olmadığını sanıyorum” diye konuştu. 
Editör: TE Bilisim