Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında Tatlısu-Çiftlikdüzü Kurtarma Kazısı ve 18. yıl fotoğraf ile eser sergisi yapıldı.

Lefkoşa Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Merkezi’nde yer alan etkinliğe Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Ankara Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi ve Eğitim Çalışmaları Müze Eğitimcisi Ayşe Bağırıcıoğlu, Türkiye Müzecilik Çalışmaları ve Bir Örnek Çorum Müzesi Müdürü Dr. Önder İpek, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuarı Faaliyetleri Restoratörü Eftal Kiraz, Roma Dönemi Salamis Kent Planlamasına Yönelik Son Çalışmalar Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Arkeolog Hakan Öztaner katıldı.

Müzecilik ve eski eserlerle ilgili konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Türkiye’den gelen konuk konuşmacılar da Türkiye’deki müzecilik ve eski eserlerle ilgili konuları irdeledi.

Müsteşar Şahap Aşıkoğlu, etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında, eski eserlerin turizm açısından önemine ve korunması gerektiğine dikkat çekerek, bakanlık olarak Eski Eserler Dairesi’ni güçlendirmek, altyapısını geliştirmek için çalıştıklarını kaydetti.

Aşıkoğlu, turizm alanında son 5 yılda büyük gelişmelerin yaşandığını, 32-33 ülkeden KKTC’ye charter seferlerin yapıldığını ve turizm gelirlerinin ciddi şekilde arttığına dikkat çekerek, turist sayısında düşüncelerinin çok üstüne çıktıklarını, 2010-2015 dönemi için belirledikleri bir milyon turist sayısının 2015’te 1.5 milyon olmasının kesinleştiğini söyledi.

Bu rakamların da turist sayısında yüzde 300 artış yaşandığını gösterdiğini ifade eden Aşıkoğlu, bu rakamlara ulaşmanın çok büyük başarı olduğunu, fakat devletin de bu rakamların büyüklüğünü göz önünde bulundurarak aynı ölçüde altyapıyı güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Aşıkoğlu, ülkede turizm açısından gidişatın iyi olduğunu ancak devletin de aynı yönde hamlelerini sürdürmesi gerektiğini vurgulayarak, 2015 Ocak’tan itibaren geleceğe yönelik adımların hızla atılacağını ve planlamaların süreceğini kaydetti.
Editör: TE Bilisim