Ülkelerin milyon nüfusa göre trafik kazalarındaki yaralı ve ölü sayılarına değinen Yeldener, “Bu sıralamada, Almanya yaralı sayısı en az fazla ülke olurken, KKTC ölü sayısında ilk sırada” dedi.

Konuşmasında Çalıştay’ın düzenlenme amaçlarına da değinen Yeldener, bunları “trafik sorununun çok yönlü şekilde analiz edilmesi”, “bilimsel öneri ve değerlendirmeler doğrultusunda çözüm önerilerinin geliştirilmesi”, “akademisyenler, uygulayıcılar ve trafik güvenliğine yönelik faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin bir araya getirilerek karşılıklı bilgilerin ve uygulama yöntemlerinin paylaşılması” olarak sıraladı.

Karayollarında trafik güvenliğinin sağlanmasının, 4 ana hizmet faaliyetinin birbirleriyle uyumlu şekilde sürdürülmesiyle mümkün olduğunu belirten Suat Yeldener, bu faaliyetlerin “Altyapı ve Mühendislik Hizmetleri”, “Eğitim”, “Denetleme” ile “İlk ve Acil Yardım Hizmetleri” olduğunu ifade etti.

HÜDAOĞLU: “TRAFİK ÜLKENİN EN YAKICI SORUNLARINDAN BİRİ”

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Çalıştay’ın açılışındaki konuşmasında, trafiğin ülkenin en yakıcı sorunlarının başında geldiğini ifade ederek, herkesin bir yakınını trafik kazasında kaybetme korkusu yaşadığını söyledi.

Trafikteki sorunlarla mücadele etme yöntemlerinin kesin ve kusursuz olması gerektiğini vurgulayan Hüdaoğlu, “Mesele, hafife alınacak, geçiştirilecek ya da göstermelik çalışmalarla aşılamayacak kadar ciddidir” ifadesine yer verdi.

Can yakmasına rağmen trafikten beklenti düzeyinin azaldığını söyleyen ve bunu eleştiren Ahmet Hüdaoğlu, “Tam tersi olması gerekirken aza kanaat etme eğilimi güçleniyor. Öyle olmasaydı kimse bu kadar kalitesiz yollarda her şey normalmiş gibi direksiyon sallamak durumunda kalmazdı” dedi.

KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, toplumun standartlara uygun bir trafik düzenine kavuşturulmasının tüm ilgililerin boynunun borcu olduğunu da söyleyerek, sadece polisi ya da ilgili bakanlığı suçlayarak bir yere varılamayacağını bildiklerini belirtti.

Hüdaoğlu, “Biliyoruz ki projesiz çözüm, çözümsüz sorun yoktur” diyerek bu alanda planlı çalışılması gerektiğine vurgu yaptı.

KARAS: “KKTC’DE TRAFİK KAZASI NEDENİYLE KARARMAYAN, ATEŞ DÜŞMEYEN EV YOK”

Telsim Genel Müdürü Rasim Karas, KKTC’de trafik kazası nedeniyle kararmayan, ateş düşmeyen ev olmadığını kaydederek, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 2015’i “farkındalık yılı” olarak belirlediğini anımsattı.

Karas, “2015 KKTC Trafik ve Yol Güvenliği Çalıştayı”na ana sponsor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını da söyleyerek, kurum olarak hızlı iletişim için çalıştıklarını ancak bu çalıştayda temkinin ön plana çıkacağını vurguladı.

ILICALI : “TRAFİK KAZALARININ EN ÖNEMLİ NEDENLERİNİ HIZ VE TRAFİK KURALLARINI İHLAL OLUŞTURUYOR”

Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı konuşmasında, 36 yıldır trafik konusunda çalışmalar yürüttüğüne işaret ederek, birinci derece yakınlarını da trafik kazalarında kaybettiğini söyledi.

KKTC’de trafiğin soldan akmasının Türkiye’den buraya gelen sürücüler için dezavantaj olduğunu belirten Ilıcalı, ülkeye geldiği anda bir GSM operatöründen “Trafik Soldan” şeklinde bir mesaj aldığını söyledi, bundan duyduğu memnuniyeti belirtti.

Türkiye’nin trafik kazaları konusunda KKTC’den iyi olmadığını kaydeden Ilıcalı, trafik kazalarının en önemli nedenlerini hız ve trafik kurallarını ihlal olarak gösterdi.

İnteraktif uyarı sistemlerinin kazaların önlenmesindeki rolüne de işaret eden Mustafa Ilıcalı, Türkiye’de kaza kara noktalarının ilan edildiğini ancak bunun kazaların önlenmesi için yeterli olmadığını anlattı.

Trafik kazalarının önlenmesi konusunda elektronik denetimlere yönelmek gerektiğini kaydeden Ilıcalı, Türkiye’de GSM operatörlerinin pilot uygulamaya otobüslerden başlayarak sürücülere yol, hava ve denetim bilgileri gönderdiğini söyledi.

ÖZDEMİROĞLU: “DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TRAFİK KAZALARINI ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU OLARAK KABUL EDİYOR”

TC Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu ise Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine değinerek, trafik kazalarında her yıl 1 milyon 250 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, 50 milyondan fazla kişinin de yaralandığını kaydetti.

Özdemiroğlu, trafik kazalarını önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul eden Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011-2020 yılları arasında dünyada trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılarak 5 milyon kişinin hayatının kurtarılması ana hedefine vurgu yaptı.

Türkiye’nin bu hedefe ulaşmak için yürüttüğü çalışmalara ve 2012’de Başbakanlık Genelgesi olarak uygulamaya konulan “Karayolları Trafik Güvenliği ve Stratejisi ve Eylem Planı”na işaret eden Necat Özdemiroğlu bu konuda birçok kurum ve kuruluşa görev yüklendiğini anlattı.

Özdemiroğlu konuşmasında KKTC’nin ilgili birimleri ile TC Emniyet Genel Müdürlüğü’nün arasında diğer alanlarda olduğu gibi trafik güvenliği konusunda da her türlü iş birliğine hazır olduklarını da vurgulayarak, “Kapımız bu konuda gelecek taleplere sonuna kadar açtıktır” dedi.

Açılış konuşmaların ardından sunumlara geçildi.

Editör: TE Bilisim