Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ), ülkedeki gelir düzeyleri ile sosyo-ekonomik karakteristiklerini saptamak amacıyla 1 Ekim 2014 – 30 Eylül 2015 tarihleri arasında yapacağı “2014-2015 Hanehalkı Bütçe Anketi”nin, her ay 270 olmak üzere toplam 3 bin 240 farklı hanede uygulanacağını açıkladı.

2014-2015 Hanehalkı Bütçe Anketi’yle, hane halklarının tüketim kalıplarında ve harcama alışkanlıklarında zaman içinde meydana gelen değişikliklerin belirlenmesi ve böylece Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) hesaplamalarına baz teşkil eden tüketim yapısının güncelleştirilerek fiyat endekslerine yansıtılması amaçlanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, ekonomik ve sosyal değişimleri yakından izlemek, ileriye dönük etkin sosyo-ekonomik politikalar belirleyerek, sosyal ve ekonomik sorunların çözümlenmesine yönelik önlemler almak için yaşamın her alanında sağlıklı istatistiki bilgilerin derlenmesi gerektiğini söyledi.

Bu bağlamda, Devlet Planlama Örgütü İstatistik ve Araştırma Dairesi çeşitli konularda sayım ve anket çalışmaları yaptığını kaydeden Muhtaroğlu, 2014-2015 Hanehalkı Bütçe Anketi’nin de 1 Ekim 2014 – 30 Eylül 2015 tarihleri arasında oniki ay boyunca uygulanacağını belirtti. Muhtaroğlu, “Tüketici Fiyatları Endeksi hesaplamalarına baz teşkil eden tüketim yapısının güncelleştirilerek fiyat endekslerine yansıtılmasını ve hanehalklarının gelir düzeyleri ile sosyo-ekonomik karakteristiklerinin saptanmasını hedeflenmektedir” dedi.

Muhtaroğlu, bu amaçla, 4 Aralık 2011 Nüfus Sayımı adres çerçevesi baz alınarak, ülke geneli bloklara ayrıldığını ve örnek çekiminin birinci ayağını oluşturan örnek blokların belirlenmesinin ardından, Haziran 2014 tarihinde örneğe çıkan bloklar alanda taranarak adres güncellemesi yapıldığını söyledi.

Ödül Muhtaroğlu, güncellenen adreslerin bilgisayar ortamında listelenmesi sonrasında, örnek çekiminin ikinci ayağı ve nihai örnekleme birimi olan örnek adreslerinin belirlendiğini kaydetti.

Muhtaroğlu, şöyle devam etti:

“Her ay 270 olmak üzere toplam 3 bin 240 farklı hane halkına Hanehalkı Bütçe Anketi uygulanacaktır. Kasım ayında örneğe çıkan 270 hanehalkının adreslerine posta yolu ile mektuplar ve broşürler gönderilmiştir. Anket, DPÖ’nün görevlendirdiği anketörler tarafından gerçekleştirilecektir. Anketörler örneğe çıkan hanehalklarını, birlikte yapacakları bir program dahilinde, bir ay boyunca ihtiyaç duyulacak zaman aralıklarıyla, ziyaret ederek çalışmalarını tamamlayacaklar. Ayrıca, DPÖ-İstatistik ve Araştırma Dairesi çalışanları olan kontrol memurları, anketörleri ve anketin alan uygulamasını çeşitli zamanlarda anket yerine gerçekleştirecekleri ziyaretlerle denetleyeceklerdir”

Ödül Muhtaroğlu, anketin alanda sorunsuz bir şekilde uygulanmasını sağlamak için diğer anket çalışmalarında olduğu gibi alanda görev alacak 70 anketör ile 23 kontrol memuruna, 20 ve 21 Ekim tarihlerinde Sayıştaylık Konferans Salonu’nda ikinci aşama eğitimi verildiğini ve bu eğitimlere belirli aralıklara devam edileceğini söyledi.

Muhtaroğlu, anketle ilgili olarak, şikayet veya önerilerin 2287653 numaralı telefona veya [email protected] e-mail adresine bildirilebileceğini belirtti.
Editör: TE Bilisim