“18 Mart Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla bu sabah Tekke Bahçesi Şehitliği’nde tören düzenlendi.

Tören, Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Lefkoşa Türk Belediyesi, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği, Güvenlik Kuvvetleri Emekli Subaylar Derneği, KKTC Muharip Gaziler Derneği, Sönmezliler Ocağı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP)  temsilcilerinin çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından Lefkoşa Kaymakamı Dana, Şehitlik Özel Defteri’ni imzaladı.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Sekreter Yardımcısı, şehit kızı Seyhan Cambaz ve Birinci Piyade Alay Komutanlığı’ndan Üsteğmen Can Yonga günün anlam ve önemine ilişkin birer konuşma yaptı.

Tören, şehit kabirlerinin ziyaret edilmesiyle son buldu.

CAMBAZ: “KKTC SONSUZA KADAR YAŞATILACAK”

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Seyhan Cambaz, Türk ulusunun şanlı tarihinin her sayfasında şehitlerin canı ve kanının bulunduğunu söyledi. Cambaz, 18 Mart Şehitleri Anma Günü’nde Türk ulusunun bağımsızlığı, egemenliği ve özgürlüğü için canını seve seve feda eden şehitlerin anıldığını belirtti.

Anadolu’nun vatan yapılabilmesi için verilen savaşlarda, toprakların kanla sulandığını söyleyen Cambaz, Kıbrıs’ın da 1571 yılında 70 bin şehit verilerek vatan yapıldığını vurguladı.

Kıbrıslı Türklerin bir asırdan fazla bir zamandır bağımsızlığı için savaştığını kaydeden Cambaz, bunun sonucunda özgürlük ve bağımsızlığın kazanıldığını, kurulan KKTC’nin sonsuza kadar yaşatılacağını ifade etti.

YONGA: “ONUR ABİDELERİ”

Piyade Alay Komutanlığından Üsteğmen Can Yonga, Şehitleri Anma Günü olarak kutlanan Çanakkale Zaferi’nin tarihe bir destan olarak yazıldığını söyledi. 

Yonga, tüm imkansızlıklara rağmen kahraman orduyla verilen mücadelenin kazanıldığını ve bağımsız Türk devletinin oluşturulduğunu belirtti.

Kıbrıs’ın her karış toprağında şehitlerin kanı olduğunu vurgulayan Yonga, Rumların kanlı saldırılarına karşı mücahitlerin Mehmetçiklerle birlikte direnerek, kan ve gözyaşını durdurduğunu söyledi.  Çanakkale Zaferi’nin, Kurtuluş Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı’nın onur abideleri olduğunu belirten Yonga, kahramanca mücadele ederken şehit düşen mücahit ve Mehmetçiğin burada yan yana yattığını kaydetti.

DANA: “VERDİĞİNİZ CANINIZ VE KANINIZ UNUTULMAYACAK”

Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, Şehitlik Anı Defteri’ne şunları yazdı:

“İnsanlık dışı saldırılara karşı direndiniz, can verdiniz. Uğrunda şehit olduğunuz manevi değerlerinizin her gün daha da büyüdüğünü görmekten derin bir mutluluk duyuyoruz. Türk’ün onuru ve bayrağı uğruna verdiğiniz canınız ve kanınız unutulmayacaktır. Hepinizi şükran ve rahmetle anıyor, aziz hatıralarınız önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun”

Editör: TE Bilisim