Girne Belediyesi’nin düzenlediği 15’inci Zeytin Festivali, dün akşam başladı.

Festival, Girne Kent merkezinde gerçekleştirilen kortejin ardından Zeytinlik Köy Meydanı’nda yapılan törenle açıldı.

ESENBOĞA

Festivalde ilk konuşmayı Zeytinlik Muhtar Vekili Ahmet Esenboğa yaptı. Esenboğa, tüm vatandaşların festivalde eğlenceli zaman geçirmesini diledi.

GÜNGÖRDÜ

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de konuşmasında festivalin amacını aktardı. Güngördü, zeytin ağaçlarının korunması, çoğaltılması, zeytin potansiyelinin arttırılması, zeytinyağı, zeytin ve yan ürünlerinin kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla düzenlendiğini vurguladı.

“Farkındalık yaratmak istiyoruz” diyen Güngördü, vatandaşları festivale davet etti.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, zeytinin bin yılı aşkın ömrü ile ülke tarihine tanıklık ettiğini söyledi.

Festival kapsamında alanında uzman isimlerin çeşitli seminerler vereceğini de anımsatan Çavuşoğlu, bunun bakanlığın ülkede zeytinciliğin geliştirilmesine yönelik çalışmalarına, toplumda zeytinin unutturulmaması ve sevdirilmesine önemli katkı sağlayacağına inanç belirtti.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da etkinliğe katılarak konuştu.Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasına,“Bir zeytin ağacı gibi bu topraklarda kök salmak ve bir zeytinin verimliliğinde verimlilik yaratmak için var gücümüzle çalışacak ve bu topraklarda varolacağız” diye başladı.

Zeytin Festivali'nin uluslararası bir niteliğe sahip olduğunu belirten Akıncı, Kuzey Kıbrıs, Türkiye ve diğer ülkelerden bu kültürü paylaşmak için biraraya gelen herkese iyi eğlenceler diledi.

ETKİNLİKLER

Konuşmaların ardından zeytin tütsüsü yakıldı.

Plaket takdimlerinin ardından sergi çadırı, stantlar ve Zeytinlik Köy Evi gezildi.

15’inci Zeytin Festivali’nin açılış gecesinde halk dansları gösterisi, konserler de yer aldı.

Zeytin festivali kapsamında, çocuklara ve yetişkinlere yönelik sanatsal kültürel etkinlikler, konserler , gösteriler, sportif turnuvalar ve çeşitli yarışmalar düzenlenecek, kurulan stantlarda zeytin ve yan ürünleriyle çeşitli yiyecek içecek ve el sanatlarının satışı yapılacak.

11 Ekim'e kadar sürecek festivalde çeşitli etkinlikler yanında Uluslararası Zeytin Karikatür Yarışması da yer alacak.
Editör: TE Bilisim