14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle Dernek tarafından yayımlanan mesajda, yapılan araştırmalar ışığında Kuzey Kıbrıs’ta 118 bin kişinin diyabet veya yakın bir zamanda diyabet olacağının görülebildiği, yıllık tahminlere göre ise her yıl 5 bin 400 kişinin diyabet olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Ülkemizde bu hızla gelişen bir hastalığa ‘dur’ demek zorundayız. Diyabetle ilgili bir devlet politikası oluşturulmalıdır. Bu nedenle ilgili kurum ve kuruluşlar (iktidarı ve muhalefeti ile), dernekler, birlikler bir araya getirilerek diyabet politikası oluşturulmalıdır. Birinci maddeye de obeziteye karşı yapılması gerekenler konmalıdır “denildi

Açıklamada, “oluşturulacak devlet politikasında diyabetlilerin bakım şartlarının iyileştirilmesi, diyabetli ve diyabetli yakınlarının sürekli bilgilendirilerek yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, okullarda çocuk ve öğretmenlere yönelik bilgilendirici ve yaşam tarzı değişikliğini özendiren çalışmaların yapılması, basının her türünün kullanılarak yaşam tarzı değişikliğine yönelik doğru ve uygulanabilir bilgilerin sistemli bir şekilde verilmesi, yürüyüş ve bisiklet yollarının gerçekten amacına uygun yapılması ve bunun sürekliliğinin sağlanması, okul kantinlerinin para kazanma amacıyla değil, sağlıklı beslenmenin ve alışverişin öğretileceği bir yer olarak organize edilmesini de içermesi” gerektiği kaydedildi.

Tüm devlet hastanelerinde diyabet merkezlerinin de açılması gerektiğini belirtilen açıklamada, diyabetle ilgili uygulamaların hükümet veya bakanların değişmesiyle değişmemesi gerektiği de vurgulandı.
Editör: TE Bilisim