Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu aleyhine dava açtı.

LTB Başkanlığı, eski başkan Cemal Bulutoğluları’nın 2010 yılında Çangar Finans’tan toplam 12 milyon Sterlin borçlanmasına bağlı olarak, Maliye Bakanlığı’nın belediyenin Devlet Katkı Payı’ndan kesinti yaparak Çangar Finans’a ödeme yapmasını ‘hukuka aykırı ve Maliye Bakanlığı’nın yetkisinde olmaması’ nedeniyle Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açtı. LTB Başkanlığı, ayrıca bundan sonra Maliye Bakanlığı’nın Devlet Katkı Payı’ndan kesinti yapmaması ve Çangar Finans’a da ödeme yapmaması için bu dava altında ara emri başvurusunda bulundu. LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, Avukat Boysan Boyra ve Kemal Mut aracılığıyla dün Maliye Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu hakkında Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava dosyaladı. Yüksek İdare Mahkemesi’ndeki ara emri davasının 17 Eylül 2013’de görüleceğini söyleyen Avukat Boysan Boyra, davada adı geçen Çangar Finans’ın da davaya dahil edileceğini vurguladı.

“Hukuka uygun değil”

LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, “belediyenin yaşam hakkı, var olma hakkı vardır. Bakanlar Kurulu ve Maliye de olsa belediyemizi bu gelirden mahrum edemeyeceğine inanıyoruz. Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık aleyhine dava açmış bulunuyoruz. Çok hassas ve kritik bir süreçten geçiyoruz” dedi.
Avukat Boysan Boyra, Çangar Finans’dan yapılan borçlanmanın usulsüz olduğunun altını bir kez daha çizerek, belediyelerin herhangi bir kooperatif veya bankadan borçlanabileceğini söyledi. Boyra, Maliye Bakanlığı’nın devlet katkı payından kesinti yaparak, Çangar Finans’a ödeme yaptığını söyleyen Boyra, 11 milyondan fazla para ödendiğini bunu durdurmak için dava açtıklarını belirtti.

Dava içeriği
Lefkoşa Belediyesi, Belediye Başkanı, As Başkanı, Belediye Meclisi veya Meclis Üyeleri tarafından açılan davalı 1 Maliye Bakanlığı ve davalı 2 konumundaki Bakanlar Kurulu’na dava açıldı.
Dava dosyasında; “KKTC Devleti tarafından belediyeye her ay ödenmekte olan devlet katkı payının 241,666.66 sterlin ve 72,222.22 sterlin kısımlarının ; Maliye Bakanlığı tarafından Çangar Finans Co. Ltd.’in hesabına yatırılmasının yapılmaması gerektiğine karar verilmesi” vurgulandı.
Ayrıca,” 30 Nisan 2010 tarihli borç senedinin kanunsuz, hukuka aykırı, geçersiz, etkisiz ve herhangi bir sonuç doğuramayacağına dair bir karar” talep edildi.

Yasal prensibe aykırı davranıldı
Davada birçok hukuki esasa değinildi: “Davalı Maliye Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu’nun mevzuatı yanlış anlamış, hatalı yorumlamış neticede yanlış karar almıştır. Belediyeler ancak, Belediyenin hesaplarının bulunduğu herhangi bir Banka veya Kooperatif Kuruluşundan herhangi bir amaç için borç alabilirler . Herhangi bir finans kuruluşundan borçlanamazlar prensibi yasal bir prensip olmasına rağmen Davalıların dava konusu karar ve kurallara aykırı olarak yapılmıştır. Belediyelerin Borçlanacağı miktar, yıl içerisindeki Belediye gelirlerinin %20 sini aşamaz. Belediye Gelirlerinin %20 sini veya meclisin görev süresini aşan ödeme süresi olan miktarların borçlanılabilmesi, Bakanlar Kurulu’nun onayına bağlı olmasına rağmen Davalıların dava konusu karar ve/veya işlemleri bu prensip veya kurallara aykırı olarak yapılmıştır.”

Didem MENTEŞ/Yenidüzen 
Editör: TE Bilisim