1 Mayıs  İşçi ve Emekçi Bayramı dolayısıyla  gün boyunca   gerek Whatsapp hattına gelen ihbarlar çerçevesinde  gerekse  Çalışma Dairesi Müfettişleri  tarafından  yapılan rutin denetimlerde; ülke genelinde toplam 157  işyeri  denetlenmiş ve 743 çalışan kaydedilmiş; 30   çalışanın  kayıt dışı olduğu tespit  edilerek, Çalışma Dairesi tarafından  94 500  TL tutarında idari para cezası kesilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hizmete açılan Whatsapp İhbar Hattı’na  ise  1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda  154 ihbar yapılmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, turizm sektöründe  faaliyet gösteren  Casino ve Otellerin açık olması mecburiyetini dikkate alarak 1 Mayıs günü çalıştırılacak  personellerinin listesini  önceden talep etmiş ve ilgili kurumlar  çalışanlarının listesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletmiştir.

Denetlenen işyerlerinde teftiş edilen 743 çalışan  ve Whatsapp İhbar Hattı’na   gelen şikayetler doğrultusunda  gidilemeyen işyerleri  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından   kayıt altına alınarak , çalışanların sosyal güvenlik  yatırımlarının yapılıp yapılmadığı;  ay sonunda ( 20 Haziran 2019 tarihinde)   sosyal sigortalar sisteminden kontrol  edilecektir.  Çalışanlarına resmi tatil günü ücretini bir kat fazlasıyla ödemeyen işverenlere  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından  ilgili mevzuat kapsamında  ceza kesilecektir.

Ülkemizde 1 Mayıs  başta olmak üzere  1 Ocak, 23 Nisan,  19 Mayıs, 20 Temmuz, 1 Ağustos, 30 Ağustos, 29 Ekim, 15 Kasım , Ramazan  Bayramı ve Kurban Bayramı  gibi günler resmi tatil olarak kutlanmaktadır. Resmi tatillerde;   çalışanların resmi tatil günü ücretinin ne olacağı, yürürlükte olan  22/1992 Sayılı İş Yasası’nın 40.maddesinde (Resmi Tatil ve  Ücret şekline göre resmi tatil ücreti) düzenlenmiştir. İlgili madde,  resmi tatil günlerinde  çalışılması halinde işçilerin ücretlerinin  bir kat fazlasıyla ödenmesini açıkça belirtmektedir.

İşverenlerin resmi tatil günlerinde çalıştırdıkları işçiler için bir kat fazla mesai ödemesi yasal bir zorunluktur. Yasal yükümlülüğünü  yerine getirmeyip çalışanlarına resmi tatil günü ücretini yansıtmadığı tespit edilen işyerlerine, alacakları  maddi cezanın yanında  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ön izinle  işçi getirme konusunda müsaade etmeyecek ve söz konusu işverenleri  yasaklı çalışma izinli işçi getirme listesine alacaktır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hayata geçirdiği  Name and Shame ( Teşhir ve Utandırma) Uygulamasını  sürdürmekte  ve kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işyerlerinin isimlerini kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmaktadır.

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda kayıt dışı  işçi çalıştıran işyerlerinin  isimleri şu şekildedir:

Güzelyurt:

Ökkeş Kıllı- 1 kişi-  3150 TL ceza

Hasan Altan Öksüz Pazarlama Ltd.-3 kişi- 9450 TL ceza

Lefkoşa:

Penti Giyim Tic. Anonim. Şti- 1 kişi - 3150 TL ceza

Girne:

Borgo Trading Ltd.( Sapqa Nargile)- 10  kişi - 31500 TL ceza

Borwellies   Garden ( Babil Bahçeleri)  Maintanance- 2 kişi - 6300 TL ceza

Mağusa:

LMC Trading Ltd- 4 kişi- 12600 TL ceza

Halsons & Co Ltd.-1 kişi- 3150 TL ceza

Yükselen Ltd.- 2 kişi -6300 TL ceza

Erata Ltd-2 kişi -6300 TL ceza

Yunus Nural İnvestment Ltd- 1 kişi -3150 TL ceza

Erata Trading Ltd- 2 kişi – 6300 TL ceza

Arnehuz Ticaret Şti. Ltd.- 1 kişi – 3150 TL ceza

Editör: TE Bilisim