Bana sorarsanız Kıbrısta Türkiyenin sulandırılmayacak olan etkin ve fiili garantisi derim.

Nedenmi.Şöyle açıklayayım.

 Tarih tekerrürden ibarettir sözü benim için pusuladır ve  uluslararası meselelerle ilgili sıkıştığım tüm konularda hep geçmiş tarihi incelerim.

Bu konuda  Devlet adamları ve  tarihçiler tarafından söylenmiş sözleride pusula sayarım.

Mesela Türk devlet ve bilim adamı, tarihçi Cevdet paşa ‘’Tarih bilmeyen diplomat, pusuladan anlamayan kaptana benzer, her ikisinde de karaya oturma tehlikesi, kaçınılmaz sonuçtur’’ der.

Filozof George Santayana’’ Tarihi öğrenmeyenler, onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar’’.

Ve Amerikalı gazeteci, yazar, profesör ve dünya barışı savunucusu  Norman Cousins ‘’Tarih, muazzam bir erken uyarma sistemidir’’.diye açıklar tarihi.

Bugüne dikkat çekmek için ve sırası geldiğindede 4000 yıllık Kıbrıs tarihindende örnekler vererek uyarıları bunu için yapıyorum. ÇünküTarihin size biçtiği rolden uzaklaşmanız mümkün değildir.

Kıbrıs adası tarihin hiçbir döneminde Kıbrıslılar tarafından yönetilmemiştir.

Jeopolitik ve jeostrartejik konumundan dolayı hep başkaları tarafından idare edilmiştir ve bundan sonrada öyle olacaktır..

Bu ada üzerinde doğmuş ve yaşıyorsanız yapmanız gerekeninde bu adanın güçlü ve barışı sürekli tesis edebilecek  bir devletin koruyuculuğunda olmasını sağlayarak barışın ebedi olmasını bu şekilde sağlamanızdır .

Bizim devletimiz ne yazık ki bunu sağlayacak güçte değildir.

O zaman Anavatan Türkiyenin garantisi bizim için esas olmalıdır.

Kıbrısın uzun tarihine bir göz atarsanız en istikrarlı barış ortamının  Osmanlının 300 yılık idaresinde ve 1974 den sonra Türkiyenin garantörlüğünde geçen 44 yıllık sürede gerçekleştiğini göreceksiniz .

 Yani  sicili en düzgün olanı Türk yönetiminde olduğu dönemdir.

Bunun içinde tercihimdir.

Gerisi çatışma ve savaşlarla doludur.

 Kıbrıs adası tarihin hiçbir döneminde Kıbrıslılar tarafından yönetilmemiştir ve stratejik konumundan dolayı bundan sonrada böyle olacaktır.

Kıbrıs adasında aralarına nifak tohumları ekilmiş Türkler ve Rumları adına barış diyerek birleştirerek iç içe karıştırarak yaşatmaya çalışmak bir gün ayırmaya çalışmak Küresel güç odakları  içinde en uygun metodtur .Bir zamanların Yugoslavyası buna örnektir.

Bundan dolayı bu iki halkın birbiri içine karıştırmadan iki komşu gibi yaşatılması hem Türkler hemde Rumlar için önemlidir ve Kıbrıs adasında gerçek Barış ancak bu yöntemle korunabilecektir.

Kıbrısta Türklerle Rumları iç içe yaşatacak üstelikte bir tarafın diğerine gerçek anlamda güven duymadığı  dış güçlerin baskısı ile oluşacak bir ortamda bir barış ve çözümü isteyen taraflara şu soruyu soruyorum.

Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumları içiçe karıştırarak yaşatmaya çalışacak türden bir barışı isterken bu barışın ebedi bir barış olmasını sağlayacak formülünüz nedir?

 ‘İki toplumlu, iki bölgeli ve toplumların siyasi eşitliğine dayalı ve İngiliz üslerinden arındırılmış, askersizleştirilmiş federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin’ kurulması tezini destekleyen CTP ve TDP ‘de , Kıbrıs adasının stratejik önemini kabul etmektedir.

Yüzyıllardır bölgeye hakim olmak isteyen güçlerin sıçrama tahtası olarak kullanılan Kıbrıs adası, Ortadoğu petrollerine ve Doğu Akdeniz ticaret yollarına hakim bir konumdadır ve bu sebeplerden ötürü Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasındaki farklılıklar,  CTP’nin internet sayfasında yazan parti görüşlerine  göre, dış güçlerce, kışkırtılmakta, zamanla bu kışkırtmalar, iki toplum arasında, çatışmalara neden olmaktadır.

Şimdi sorumun daha net hale geldiğini düşünerek bu öngürüler ışığında öncelikle CTP’ nin yukarıda parti politkalarında bahsettikleri  çözümün Kıbrısta gerçekleşmesi halinde yine parti görüşlerinde yer alan Kıbrıslı Türklerle Rumlar arasındaki farklılıkların dış güçlerce kışkırtılmaları halinde iki  toplum arasında olabileceğine ihtimal verdikleri çatışmaları engelleme konusundaki formülleri nelerdir.

Bu soruyu neden soruyorum.Çünkü CTP’nin bu konudaki görüşleri benim ve benim gibi düşünenlerin fikirlerinin bu yönde değişmesi toplumsal birlikteliğin sağlanması ve dış dünyaya karşı daha güçlü bir ses çıkması açısından önemlidir.

İşte bu formül beni tatmin edecek bir formül ise en önde kendileri ile birlikte birleşik ve Türklerle Rumların iç içe yaşadığı bir Kıbrıs için mücadele etmek için yollara düşeceğim.…Yok değilsede kendilerini benim düşüncem doğrultusunda mücadeleye bekleyeceğim.

Bugün Dünya barış günü. Kıbrıs adasında barışın ilelebet sürmesi umudu ile...