Var olan sosyal hiyerarşiyi kaldırmak isteyen ve zenginliğin eşit dağılımını destekleyen politik hareketlere karşılık gelen terimdir. Emek-sermaye çelişkisinde emekten taraftır. İnsan merkezlidir, odağına din, ırk, milliyet, cinsiyet vb. kavramlar yerine insanı alır. Burada kastedilen istisnasız tüm insanlardır. Solculuk kavramı ilk olarak, Fransız Devrimi sonrasında kurulan meclisteki oturma düzeninden esinlenilerek oluşturulmuştur. Sol ile özdeşleştirilen ideolojiler Marksizm, sosyalizm, sosyal demokrasi, sol liberteryenizm, sosyal liberalizm, sendikacılık, ilerlemecilik, otonomculuk ve anarşizmdir.
* * *
Sol anlayışı farklı ülkelerde ve oluşumlarda farklı anlamlara gelebilir. Birçok solcu grubun çok az ve ortak hiçbir noktaya sahip olmadığı bilinmelidir. Mesela Birleşik Krallık’taki İşci Partisi Birleşik Krallık'ta sol bu partiyle özdeşleşmiştir- çoğunlukla küresel kapitalizmi savunmaktadır ve dünyadaki en kapitalist ekonomilerden birini meydana getirmiştir. Diğer bir uç örnek ise Zimbabve’de sol ile özdeşleştirilen Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Vatanseverler Cephesi'dir; dünyadaki en sosyalist ekonomilerden birini gerçekleştirmiştir.
* * *

Zimbabve veya Kuzey Kore gibi ülkelerdeki sol, marksizm-Leninizm veya komünizm amacı taşıyan sosyalizmin farklı biçimleriyle eşleştirilebilir; bunlar Stalinizm, Maoizm ve Afrika sosyalizmi içerebilir. Bu ülkelerde sol, bazıları çok fazla veya çok az oranda dile getirilmiş teoriler veya uygulamalar da dahil olmak üzere devlet veya toplum sahipliğinde çeşitli ekonomik ve siyasal uygulamalara ve mal ile hizmetlerin üretim ve dağıtım kanallarının yönetimine inanmaktadır.
* * *
Fransa, Hindistan veya Brezilya gibi ülkelerde sol, demokratik sosyalist veya sosyal demokrat politikalardır için mücadele etmektedir. Modern sosyal demokrasi hem sosyalist hem de kapitalist uygulamalar içeren demokratik bir refah devletinin oluşumunu savunmaktadır. Sosyal demokratlar kapitalist piyasa sistemi içinde gördükleri haksızlıkları ortadan kaldıracak veya iyileştirecek program ve yapıların yaratılmasını ve devleti düzenleyerek kapitalizmi demokratik yöntemlerle değiştirmeyi amaçlamaktadır.
* * *
Çevrecilik, feminizm, küreselleşme karşıtlığı işçi sendikaları gücü ve birçok başka ideoloji bu ülkelerde bazen sol ile eşleştirilmektedir. Japonya, Danimarka veya ABD gibi ülkelerde sol çoğunlukla açıkça serbest pazar kapitalist politikaları takip etmekte ve değişen farklı devlet harcamaları uygulamaktadır.
* * *
Sol, Türkiye, Hindistan ve Orta Doğu’da görüleceği üzere genellikle sekülerdir ( Dünyevi ve ya geçici ). Fakat "özgür teoloji" ile sosyal adalete odaklanmış bazı Katolik ülkelerde ve kimi Protestan toplumlarda "Hristiyan sosyalizm" düşüncesi hakimdir. ABD'de, dini ve sol-kanat kimi zaman beraber çalışır, örneğin ABD İnsan Hakları Hareketi solcu olmakla beraber dini sebeplerle kürtaja karşı çıkar.
* * *
Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu, Katalonya ve Suriye Kürdistanı gibi oluşumlarda sol, anarşist, komünizm, sendikalizm veya sosyalizm ile anarşizmin farklı biçimleri için mücadele vermektedir. Anarşistler belli bir devlet otoritesi ve sahipliğin nedeni olan mülk sisteminin ortadan kaldırılmasının daha iyi bir toplum için tek yol olduğunu savunurlar.
* * *
Sol görüşün milliyetçiliğe karşı olmayan varyasyonları da vardır. Marksizmin enternasyonalist doktrinine karşın ulusalcı-milliyetçi fikirlerin benimsendiği ve temelinde "millet" kavramının bulunduğu sol görüşler tarih boyunca görülmüştür ve günümüzde de bulunmaktadır. Venezuela'da halen uygulanmakta olan Bolivarcılık örnek verilebilir. Milliyetçiliğin ve solculuğun birbirini tamamlayan iki unsur olduğunu belirten bir Türkçü olan Mirsad Sultangaliyev’in ulusal komünizm doktrini vardır.
* * *
Evet yukarda ki tanımlar ve anlatımlarla anlaşılırki, siyasi görüşlerin ekonomik modellemeleri bile, kültürel farklılıklar göstermektedir. Hiç bir biçimde bir birine denk düşmeyecek görüşlerin ortak bulgularını yaratıp, yan yana değerlendirildiği düşüncelerle kurulan oluşumları vardır. Bu da demek oluyor ki, gerçek görüşlerinden sapan siyasiler bu sapağın varlığını inkar ederek yeni bir alan açmayı hedefler, aslında kültürelden ziyade bu düşüncelerin veya modellerin içerisine insanı eklemeniz solun gerçeğe en yakın haline yaklaşmanızı sağlar.
* * *
Bizim bu küçük ada yarımızda, kendine merkez sol diyenlerin bile çoğu zaman konu iş yapmaya geldimi, insan faktörü yine aradan kaybolur, nedeni çok çeşitli olmakla birlikte, yine baskı ve benzeri bir çok olgu karşısında sağlam zemine, yani insana dayatılmayan düşüncelerin yıkılıp, yine olması gerekenden uzağa sıçrayarak, alan kapma rayıya geçmesidir.
* * *
Ülkemizde son yıllarda gerçekten tüm düşünce ve çözüm önerilerinin içerisine, insanı, ekolojiyi, bilimi, kültürel yükselmeyi ve benzeri bir çok hayati alanları, cepe çevre sararak, sosyal ekonomik fikirler üreten, çözümler önerileri getiren Bağımsızlık Yolu idealleri ile Sol’u temsil eder vaziyettedir. Ülkenin kültürel yapısı ile yoğrulan daha gerçekçi yaklaşımlarla adından söz ettireceğe benziyor.
Karanlığın sebebi gericiliktir, ışığın parlaması ilericiliktir, ikisinin ortası yoktur.
Onursuz bir biçimde tüketilen emekçi değil, onurlu bir şekilde üretebilmek için çalışın…
Okuyun sorgulayın, zorlayın ancak hiç bir anlamda onurlu bir yaşamı korkularınıza feda etmeyin, her zaman bir yol vardır o da aklın yoludur.


Behiç Anibal…