KAÇ PARALIK ELEKTRİK TÜKETEBİLİRİM


Öyle ya ev kiralayacaksak en çok ne kadara kadar  kira verebilirim.

Yada araba alacaksak en çok kaç paralık alabilirim. 

Veya tatile gideceksek tatile ayrılacak bütçe en çok ne olabilir gibi artık elektrik tüketirkende en çok kaç paralık elektrik tüketebilirim demeye başlamamızın zamanıdır.

Artık ne klimayı ne çamaşır ve bulaşık makinesini ne ütüyü nede fırını aklımıza estiği zaman istediğimiz kadar kullanma zamanı geçti.

Yeni alışkanlıklar edinmek zorundayız.

Mesela artık satın alırken tüm elektrikli aletlerin kaç watt olduğunu bilmek zorundayız.

Çamaşır makinesini haftada kaç kez  kaç saat çalıştırcağımızı,her odaya bir klima alışkanlığımızdan vazgeçip ailecek toplanıp belki yalnız salonda klimayı çalıştırabileceğimizi , çamaşır kurutma makinelerini  mikrodalga  fırınları artık emekliye ayırabileceğimizi ciddi ciddi düşünmek zorundayız.

Tost makinesinde hergün  ekmek kızartmak yerine yalnız hafta sonları ekmek kızartırsak  kaç paralık tasarruf yaparız diye  hesaplamak zorundayız. 

Bazılarımızın tuzu kuru olsada büyük bir çoğunluk için hesap yapma zorunlu hale geldi.

Geldi gelmesinede  bunun hesabını nasıl tutacağız o meçhul.

Artık evin  duvarına bir tabela asar kullandığımız her elektrikli alet için karşısına saatini yazar aylık kullanım miktarını doldurduğumuzdada kullanmaktan vazmı geçeriz yoksa ev ahalisinin görebileceği bir yere dikkat çekmesi için  başlığınada kırmızı renkte DİKKAT yazıp kullanma talimatlarımı sıralarsınız.

O size kalmış.

Ama bir gerçek varki bundan sonra  kaç paralık elektrik tüketebileceğinizi ciddi ciddi hesaplamanız lazım.

 Yoksa bankalardan artık araba, ev satın almak için kredi alır gibi elektrik satın almak  içinde borçlanmak zorunda kalabilirsiniz.

Üstelikte %29 faiz ile .

Benden söylemesi.

Önemli Not:Yeni alışkanlıklar edinmek için yapılanlar.

Klasik ampullerden vazgeçip biraz pahalı olsada tüm lambalarmızı led ampul ile değiştirdik.

Çocukların odalarındaki masa üstü bilgisayar ve TV leri kaldırdık. İyiki cep telefonları var.İhtiyaç kalmamıştı zaten.

Mikrodalga fırını hepten kaldırdık.Zaten zararlıymış.

Havalar çok soğuk değil  klima içerdeki havayı kurutuyor diye aldığımız 1700 watt elektrikli ısıtıcıyıda bu aralar cebimizi kurutacak endişesi ile  açmak  yerine  ya erken yatıyoruz yada battaniyeyle idare ediyoruz.

Bahar geldi .Birazda böyle idare edelim.

Kettle ile tost makinesinin tüketimi 2000watt civarında . Suyu cezvede ısıtmaya başladık.Tost makinesine yağlı kağıt üzerinde hellim koyarak kızartıyorduk.Kahvaltıda iyi gidiyordu.Böyle derken bile ağzımın suyu akıyor. 

Üzülerek söylemem gerekiyor ki.Yalnız hellimden değil her sabah ekmek kızartmaktandan vazgeçtik.

 Kızarmış ekmek  içinde tost makinesini  yalnızca  hafta sonları ailecek yapılan kahvaltıya anlam katması için kullanma kararı aldık.Oda 20 dk .Artık kaç ekmek kızartabilirsek.

Hanım çamaşır kurutma makinesini kullanmayı bıraktı.Çamaşırın özellikle çok olduğu zamanlarda  kurutmak  için ipe asmada benimde  kendisine yardım etme kararı verdik.1 Nisana kadar ufak ufak alıştırma yapacağız. Mutfakta çamaşır makinesi ile birlikte çalıştıklarında Televizyonu duymak neredeyse imkansız hale geliyordu.Elektrik tasarrufu yanında sağlığımızada katkısı büyük oldu .Çok iyi bir alışkanlık daha kazandık.Kulaklarıda kurtardık .

Çamaşır makinesini daha az kullanmak içinde formüller arıyoruz.Kara kazan iyi bir fikir olarak akla gelsede şimdilik apartmanda yaşadığımız için o şıkkı erteledik.Artık elbiseleri bir gün giyip kirli sepetine atmak yok.Her kıyafet En az 2 gün giyilecek .Böylelikle haftada 4 gün 3 saat çalıştırılan makine haftada 2 güne düşürülecek. Daha az deterjan ,yumuşatıcı vs kullanılacağı için aile bütçesine bu yöndede katkısı olacak olması ayrıca sevindirici.

Artık bulaşık makinesini daha az kullanmak için daha az bulaşık çıkarıp herkes akşam yediği yemeğin tabağını kendisi yıkıyor.Böyle giderse biz ailecek yeni bir alışkanlık kazanırken bulaşık makineside bizim evde tarihteki yerini alacak.Eh onuda beyaz eşya satıcıları düşünsün artık.

Cep telefonlarımızı şarjı etmek için kaç paralık elektrik istediğimizi açıkçası hesaplamak istemedim rakam çok fazla olmaz diyerek  zahmet etmedim ama hanım ve 2 kızınkilerde aklıma gelince 4 telefonun şarjı için ne kadarlık  elektrik parası ödeyebileceğimi öğrenmek için onunda dikkate alınması gerekir diye düşünüyorum.

Kimbilir belki telefonların bir ikisindenden  vazgeçeriz böylelikle  telefon üreticilerini ve operatörlerini  güneşten şarj edilen cep telefonları üretmeye ve KKTC de  göndermelerinin  önünü açarız.Böylelikle cep telefonlarını şarj etmede  güneş enerjisini kullanarak dünyaya temiz enerji kullanımında öncülük etmiş bile  oluruz.

Yalnız bahar iyide yaz geldimi her odada bir klima çalışmazsa uyuyamayacağız ya onu düşünüyorum.Acaba klima yerine vantilatör alsak daha mı iyi kurtarır diye vantilatörün watt’ ına bugün bakacağım.Bakalım.

Çamaşır kurutma ,bulaşık, klima hepsi iyide en çok babalar gününde çocukların bana aldıkları meyve sıkacağına

üzüldüm.1500 watt’ mış