İnternet, dünya üzerindeki bilgisayar ağlarının birbirleri ile bağlanması sonucu ortaya çıkmış olan, herhangi bir sınırlaması ve yöneticisi olmayan uluslar arası bilgi iletişim ağıdır. İnternet üzerinde elektronik posta(e-mail) ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır. Bir çok da oyunlar bulunmaktadır.
1990’larda uluslar arası bir ağın yaygınlaşması ile internet, modern insan hayatındaki yerini almıştır.
İnternet imkanlarından yararlanmak için önce bir bilgisayar olması gerekir. Bilgisayarın internet ortamına girebilmesi için bir de modeme ihtiyaç vardır. Modem, ya sabit telefon hattına ya da mobil iletişim sağlayan iletişim şebekesine ihtiyaç duymaktadır.
Bilgisayar bugün bir çok insanımızın evinde vardır. Sabit bilgisayarlar yanında taşınabilir diz üstü bilgisayarlar kullanımdadır. Cep telefonları ile de internete erişim olanakları bayağı yaygınlaştı.
Çoğu iş alanlarında müşteriler için internet bağlantı imkanı veren düzenlemeler söz konusudur.
İnternet ortamının pek çok faydaları vardır. Aklınıza gelebilecek herhangi bir konuda internette arama yaptığınızda bir çok bilgi ve veri elde edebilirsiniz. Özellikle öğrenciler ödevlerini yaparken bu imkandan yararlanırlar.Her şeyi bulabileceğiniz geniş bir kütüphane gibi de düşünebiliriz. Yani olumlu amaçlarla bakıldığında yararları küçümsenemez. Pek çok faydasının yanında maalesef bir çok tehlikeleri de vardır.
İnternet ağına bağlanıldığı andan itibaren çeşitli zararlı yazılımların saldırısına maruz kalınabilir. Burada dikkat edilmesi gereken bilmediğiniz ortamlara girmemeye dikkat etmektir. Bu ortamda size bir çok elektronik mektup gelir. Bilmediğiniz yerlerden gelenleri açmadan silmekte yarar vardır.Bir de masum gibi görülen elektronik postalar vardır. ‘’Ödül kazandınız.’’ ’’Zenginmiş ve ülkesindeki yönetim kendisine yurt dışına para çıkarmasına izin vermezmiş ve sizden yardım ister’’. Bu tür modern dolandırıcılık mesajları nerdeyse tüm internet kullanıcılarının bilgisayarlarına gelmektedir. Aldanır ve yanıt verirseniz önce sizin paranızla ülkesinde hesap açmanız istenir. Bilahare de bir hayli masraflar. Derken ödedikleriniz bir hayli olunca dolandırıldığınızı anlarsınız. Türkiye’de bu tuzağa düşenlerin anlattıkları gazetelere konu olmuştu.
Bunların ötesinde bilgisayarların baş belası virüslerdir. Virüsler, ne olduğu bilinmeyen sitelerden bir şey indirilirken, virüslü disketler veya flaş disk kullanılırken bilgisayarınıza bulaşır ve bir çok yazınızı, programınızı bozar. Bunlara karşı anti virüslerle korunmak mümkün.
İnternetin yaygınlaşması sonucu her gün milyonlarca insanın hiç tanımadığı insanlarla şahsi bilgilerini paylaşması, virüslerden daha vahim bir tehdit oluşturmaktadır. Bankanızdan gönderilmiş gibi e-mail ve benzeri mesajlar gönderip kimlik bilgilerinizi çalmağa çalışırlar. İnternetin dikkatsiz kullanımı halinde kimlik bilgilerinin çalınmasına olanak vermektedir. Bu da bir çok sorun demektir.
Porno sitelerine erişim ise aile hayatına olumsuzlukları kadar çocuklar için de tehlike arz etmektedir. Burada ailelere önemli bir görev düşmektedir. Çocuklarını ödüllendirmek için bilgisayar alırken onların internet erişimini sıkı denetim altında tutmak zorundadırlar. Ülkemizdeki mobil iletişim şebekelerinden biri olan Telsim bu günlerde aileler için güvenli internet eğitimi vermektedir.
Çağımızın gelişen olanaklarından yararlanırken tehlikelerine de dikkat etmeliyiz.